Начало / Любопитно / Четенето на една и съща книжка прави децата по-добри ученици

Четенето на една и съща книжка прави децата по-добри ученици

kids-readingДетето ви обича да чете и това е страхотно. Или поне така изглежда, ако малкото не искаше да препрочитате все една и съща книга отново и отново. Сайтът Bookstr обаче дава няколко насоки защо това непрестанно повтаряне съвсем не е лошо.

Децата учат нови думи и обогатяват речника си посредством опита и контекста. Така че безкрайното препрочитане за вас може да означава главоболие, но за малкото е безценно. Всички знаем, че асоциирането е най-добрият начин за научаването на значението на новите думи. Ако посочите куче и го назовете така, не е ли очевидно каква дума представяте на детето си? Всъщност не. Истината е, че кучетата могат да са кафяви, малки, големи, пухкави, черни, миризливи и т.н. Така е и с всеки друг предмет. Ако държите чаша с вода, какво показвате – чашата или водата? Ако покажете на детето си ябълка, как то ще разбере, че не му показвате червения й цвят, а нея като плод за ядене? Всичко идва от контекста.

Научаването на повече думи в по-ранна възраст носи по-големи шансове на детето ви в училище, а и професионално. Много проучвания показват, че извънредно богатият речник е един от показателите за кариерен успех (въпреки че социалноикономическите и културните фактори повлиявят върху това колко думи детето ще усвои). Богатият речник помага за развитието на възприемането при четене, което е ключово качество при преминаването на изпити и тестове. Така че не се оплаквайте, ако детето ви иска да му четете до късно, това няма да продължи вечно.

За да окуражите развитието на детето ви като читател, задавайте му въпроси за историята, която му представяте. Това може да доведе до нови въпроси, но по-добре така, не мислите ли? Така не само ще сте сигурни, че детето ви е разбрало историята на по-дълбоко ниво, но ще насърчите способността му да мисли критично.

Всички знаем, че историите не са просто написаното на страницата, те са всъщност повече нашата интерпретация. А ползите от четенето на малките не свършват дотук. Така се подобрява тяхната концентрация, а може би и вашата собствена. Четенето прави децата по-емпатични, което пък е полезен елемент от емоционалната интелигентност и вероятно ще предпази детето ви от много конфликти на площадката.

И на финала, може би не е най-важното, но ако четете на детето си от ранна възраст, един ден той или тя ще е най-добрият в игра на думи.

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …