Начало / Свят / Стефан Цвайг се самоубил заради „гибелта на културата”

Стефан Цвайг се самоубил заради „гибелта на културата”

Биографията на австрийския класик Стефан Цвайг е вече на англоезичния пазар, съобщи британският „Телеграф”.
Книгата излезе на немски още през 2006 г. под заглавие „Три живота: Биография на Стефан Цвайг”. Автор на биографията е австрийският изследовател Оливър Матушек. Книгата излиза с печата на  издателство  „Пушкин прес”. Матушек, който е биограф на писателя, е убеден, че все още малко се знае за един от най-добрите европейски писатели от ХХ в.

Стефан Цвайг е роден през 1881 г. във Виена. Неговото семейство е еврейско. Баща му е богат фабрикант. Цвайг не влиза в казарма, защото е отписан като „болнав”. Първата му книга – сборник с поеми, излиза през 1901 г. Бързо напредва в сферата на журналистиката и биографичните проучвания и развива интересите и стила, които ще го направят писателя, който широката публика познава.Когато започва Първата световна война, Цвайг заминава за Швейцария. След войната се жени за разведена майка на две деца. Установяват се в Залцбург. Нямат собствени деца.

Златният период за творчеството на Стефан Цвайг са 20-те години на миналия век. „Продажбите на книгите му често чупеха рекордите за седмица след публикуването им”, пише в книгата Матушек. Цвайг е майстор на психологическата новела. Става популярен още с есетата си и културно-историческите си биографични творби.Но след започването на гоненията на евреите и възхода на националсоциализма, той бяга в Англия. Обвинен е, че не пише на „правилен” немски. Проверка в къщата му от страна на полицията, под претекст, че търси оръжие, го кара да си събере багажа и да замине за Лондон. Съпругата му Фредерике заминава с него. По-късно те се развеждат.

Цвайг се жени повторно – за секретарката си Лоте Алтман. За нея няма информация в книгата и не става ясно естеството на тяхната връзка. Дори не е описано как се срещат.

Скоро писателят започва да страда от депресия. Първо пътува за Ню Йорк, след това за Рио де Жанейро и накрая за бразилския град  Петрополис. На 23 февруари 1942 г. прислужница намира Цвайг и съпругата му мъртви в леглото им. Намерено е писмо, в което обясняват, че са се самоубили. Причината е „гибелта на културата в Европа, предизвикана от кафявата чума” (националсоциализмът).

Стефан Цвайг е автор на великолепните „Амок”, „Нетърпеливо сърце”, „Шахматна новела”, „Опиянението от промяната” и много други знаменити разкази.

Книги от Стефан Цвайг тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …