Начало / Читателски дневник / Книгата е отплата за всяка добринка

Книгата е отплата за всяка добринка

Идат студове – затова и идеята ни този път е различна… Да нахраним птичките

DSC_8533

За много творци и философи именно те са вдъхновение

Виктор Юго например сравнява душата с птица, според него и тя така отказва да приеме, че клетката съществува… За Шри Чинмой пък птицата е като радостта – искаме да я хванем, но я обичаме, когато е свободна.

Зимата е най-лошото време за птиците

Постепенно остават съвсем без препитание. Ако проявим добрината си, на практика може да им спасим живота!

Най-подходящата храна за пернатите е слънчогледовото семе. Само дето е нужно да е сурово. Примерно врабчетата много ще му се зарадват. Косовете пък предпочитат ябълка. Разрежете я на няколко парченца и оставете някъде. Най-големият деликатес за тях са семенцата й.

Птиците ни позволяват да успокоим ума си

Като ги гледаме, си възвръщаме и способността да се концентрираме. Човек, който обича книгите, може да преживее и друго… Когато наблюдаваме пернатите, в нас се появява едно по-дълбоко осмисляне на живота наоколо. Така и апетитът ни за по-солидни книги нараства.

Събирайте трохички и добрини

Факт е, че човешката душа се храни именно с доброто, което върши. Затова и като направим нещо такова, се чувстваме по-добре. Ето, ако живеете край река, езеро или пък на морския бряг, събирайте крайшниците, които остават на трапезата. Пернатите обитатели със сигурност ще се зарадват на някое лакомство. Патките и лебедите ще ни станат приятели…

pile

Време е да се отблагодарите и на себе си

Прекрасно е да си правим малки, скъпоценни подаръци. Те измерват собствените ни крачки през живота. А точно книгата може да се превърне в зрънца за нашата душа. Така ефектът от стореното добро ще е двоен. Предлагаме ви няколко такива четива, които говорят за новото начало. Помагат да открием перспектива и цел.

  • Майкъл Хаят например е убеден, че започва най-силната ни година. Книгата му съдържа пет стъпки, които помагат да постигнем целите си.
  • Луиз Хей пък винаги вдъхновява. „Излекувай живота си“ показва нещата по начин, който ще ни накара да се влюбим отново в живота.
  • Ето го и „Клуб 5 сутринта“ на Робин Шарма. Съветите са простички, но пълни с енергия. Както и историите, които разказва тази книга.

Шест правила как да нахраним птиците

DSC_4858-0

  1. Избягвайте да им давате солена храна – тя им вреди.
  2. Най-добре ще е да намерите по магазините семенца или специално приготвена за зимата храна за птици.
  3. Ако имате хранилка, закачете я на безопасно място.
  4. Пак така, закачени по дърветата, може „да сервираме“ и плодове на пернатите.
  5. Ако имате пък наоколо някакво езерце, сигурно и неговите обитатели ще се зарадват на някое лакомство. Патки и лебеди например може да нахраним със изсъхнал хляб.
  6. И гълъбите ще приемат охотно малко трохички.

Да нахраним птиците предложи Краси Проданов
Снимки: архив на Лира.бг и Деница Проданова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Kniha1

Пет книги, които ще разширят погледа ни към реалността

Връщат посоката и желанието за живот Има книги, които говорят за морала – и други, …