Начало / Читателски дневник / Книгата е отплата за всяка добринка

Книгата е отплата за всяка добринка

Идат студове – затова и идеята ни този път е различна… Да нахраним птичките

DSC_8533

За много творци и философи именно те са вдъхновение

Виктор Юго например сравнява душата с птица, според него и тя така отказва да приеме, че клетката съществува… За Шри Чинмой пък птицата е като радостта – искаме да я хванем, но я обичаме, когато е свободна.

Зимата е най-лошото време за птиците

Постепенно остават съвсем без препитание. Ако проявим добрината си, на практика може да им спасим живота!

Най-подходящата храна за пернатите е слънчогледовото семе. Само дето е нужно да е сурово. Примерно врабчетата много ще му се зарадват. Косовете пък предпочитат ябълка. Разрежете я на няколко парченца и оставете някъде. Най-големият деликатес за тях са семенцата й.

Птиците ни позволяват да успокоим ума си

Като ги гледаме, си възвръщаме и способността да се концентрираме. Човек, който обича книгите, може да преживее и друго… Когато наблюдаваме пернатите, в нас се появява едно по-дълбоко осмисляне на живота наоколо. Така и апетитът ни за по-солидни книги нараства.

Събирайте трохички и добрини

Факт е, че човешката душа се храни именно с доброто, което върши. Затова и като направим нещо такова, се чувстваме по-добре. Ето, ако живеете край река, езеро или пък на морския бряг, събирайте крайшниците, които остават на трапезата. Пернатите обитатели със сигурност ще се зарадват на някое лакомство. Патките и лебедите ще ни станат приятели…

pile

Време е да се отблагодарите и на себе си

Прекрасно е да си правим малки, скъпоценни подаръци. Те измерват собствените ни крачки през живота. А точно книгата може да се превърне в зрънца за нашата душа. Така ефектът от стореното добро ще е двоен. Предлагаме ви няколко такива четива, които говорят за новото начало. Помагат да открием перспектива и цел.

  • Майкъл Хаят например е убеден, че започва най-силната ни година. Книгата му съдържа пет стъпки, които помагат да постигнем целите си.
  • Луиз Хей пък винаги вдъхновява. „Излекувай живота си“ показва нещата по начин, който ще ни накара да се влюбим отново в живота.
  • Ето го и „Клуб 5 сутринта“ на Робин Шарма. Съветите са простички, но пълни с енергия. Както и историите, които разказва тази книга.

Шест правила как да нахраним птиците

DSC_4858-0

  1. Избягвайте да им давате солена храна – тя им вреди.
  2. Най-добре ще е да намерите по магазините семенца или специално приготвена за зимата храна за птици.
  3. Ако имате хранилка, закачете я на безопасно място.
  4. Пак така, закачени по дърветата, може „да сервираме“ и плодове на пернатите.
  5. Ако имате пък наоколо някакво езерце, сигурно и неговите обитатели ще се зарадват на някое лакомство. Патки и лебеди например може да нахраним със изсъхнал хляб.
  6. И гълъбите ще приемат охотно малко трохички.

Да нахраним птиците предложи Краси Проданов
Снимки: архив на Лира.бг и Деница Проданова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …