Начало / Без категория / Читатели дирижираха хор в пловдивски Хеликон

Читатели дирижираха хор в пловдивски Хеликон

В навечерието на Рождество Христово пловдивският камерен хор „Иван Спасов” осъществи една своя любопитна инициатива – „Диригент на една песен“
balet

За да приобщят масовия зрител и слушател към иначе елитарното хорово изкуство и да подчертаят ролята на диригента, музикантите избраха пловдивската книжарница Хеликон Център с идеята, че и това е място за ценители на културата. Така всеки, който желае, имаше възможността да дирижира една песен и да се убеди, че човекът на диригентския пулт не размахва просто ръце във въздуха, а всеки негов жест и мимика са от значение за изпълнението. Разбира се, ентусиасти се появиха веднага и под аплодисментите на спонтанно събралата се публика и музиканти създадоха чудесно настроение. Песента бе избрана тематично – Jingle Bells, като някои от кандидат-диригентите предпочетоха английски, а други – български текст, но общото впечатление беше едно: слово и музика вървят ръка до ръка.

Камерен хор „Иван Спасов“ е създаден през 1979 г. от доц. Никола Липов. От 1999 г. музикалната формация носи името на известния български композитор и диригент проф. Иван Спасов. В момента диригент е Гергана Люцканова-Петрова, хормайстор е Росица Димова. Зад гърба си освен големи имена те имат многобройни награди от международни фестивали и конкурси.

Публикацията е подготвена с материали на книжарите от пловдивската книжарница „Хеликон Център“

Прочетете още

69018517_10157613072033060_3804314247899381760_o

Литературно меню се появи в Бургас

Вместо грамове са посочени страниците на книгите Интересната идея принадлежи на любимия ни Хеликон. Книжарницата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.