Начало / Читателски дневник / Топ книгата: Добрите ченгета още са на мода

Топ книгата: Добрите ченгета още са на мода

Писането на книги като забавление – това е стихията на Лий Чайлд

1

Съавтор – марихуаната

Роденият в Ковънтри писател е известен с чувството си за хумор. Също и с това, че трудно може да се определи кога описва истински събития и хора и кога си измисля. Та и тази случка може да се присъедини към щурите му изпълнения.

В интервю за „Дейли мейл“ преди няколко години заявява, че измисля сюжетите си благодарение на марихуаната. И че сладката Мери Джейн е негов спътник в живота от 44 години.

Журналистите са на върха на щастието

Кой би отказала да включи такава сензация в материала си… Само дето в случая Лий Чайлд се държи по-скоро като емблематичния си герой. Като Джак Ричър.

Бившето ченге забърква кашата и в „Минало време“

Както си личи по заглавието, на фокус този път са стари истории – неразплетени тайни и будещи тревога истории. Лий Чайлд постепенно увеличава темпото, като затяга примката и около героите си, но и около своя читател. Трудно се оставя такъв роман недочетен!

lee-new-header

Доброто старо писане печели

Точно това е причината Лий Чайлд за пореден път да дебютира като номер едно в Хеликон. На всичко отгоре детронира там един от хитовете на годината – „Живот в скалите“ на Мария Лалева.

„Минало време“ е илюстрация на това, че постоянството се възнаграждава. Година след година живеещият в Щатите писател придава форма на една твърде простичка истина: читателят се наслаждава най-много на онази книга, която си личи, че е писана с настроение. А Джим Грант, избрал за свой псевдоним Лий Чайлд, наистина го прави!

Интригата също залепя

Във времената, в които живеем, всеки иска да предложи колкото се може по-бомбастичен сюжет, за да впечатли и привлече внимание – особено в жанра, в който твори Лий Чайлд. Той обаче залага на добре разиграния сюжет, в който героите му са крачка от провала, но накрая винаги успяват.

Сигурно заради това мнозина сравняват например Джак Ричър със самия Джеймс Бонд. Ето го и в новата книга – уж търси баща си, а следи, че изобщо е съществувал, липсват. Хващаш се да четеш и неусетно си залепен за страниците. Защото Лий Чайлд изнася пред погледа ти поредното си представление.

Кой е Джак Ричър?

  • Ченгето-герой се ражда през 1997-а.
  • Може да се каже, че е първият дзен-детектив в света на кримките :)
  • Първоначалното намерение на Лий Чайлд е да напише 21 книги за героя си.
  • На кино Джак Ричър оживява благодарение на Том Круз.
  • Лий Чайлд учреди и стипендия на името на своя герой.

Топ книгата представи Краси Проданов

Прочетете още

FT_TOM_EGELAND_00069_fargeFredrikArff

Том Егеланд: „Толкова ли е трудно мутация да доведе до хора с нови гени“

Писателят разкрива сега загадката на дълголетието „Проектът „Матусал“ е най-новата му книга – в известен …