Начало / Читателски дневник / Топ книгата: Добрите ченгета още са на мода

Топ книгата: Добрите ченгета още са на мода

Писането на книги като забавление – това е стихията на Лий Чайлд

1

Съавтор – марихуаната

Роденият в Ковънтри писател е известен с чувството си за хумор. Също и с това, че трудно може да се определи кога описва истински събития и хора и кога си измисля. Та и тази случка може да се присъедини към щурите му изпълнения.

В интервю за „Дейли мейл“ преди няколко години заявява, че измисля сюжетите си благодарение на марихуаната. И че сладката Мери Джейн е негов спътник в живота от 44 години.

Журналистите са на върха на щастието

Кой би отказала да включи такава сензация в материала си… Само дето в случая Лий Чайлд се държи по-скоро като емблематичния си герой. Като Джак Ричър.

Бившето ченге забърква кашата и в „Минало време“

Както си личи по заглавието, на фокус този път са стари истории – неразплетени тайни и будещи тревога истории. Лий Чайлд постепенно увеличава темпото, като затяга примката и около героите си, но и около своя читател. Трудно се оставя такъв роман недочетен!

lee-new-header

Доброто старо писане печели

Точно това е причината Лий Чайлд за пореден път да дебютира като номер едно в Хеликон. На всичко отгоре детронира там един от хитовете на годината – „Живот в скалите“ на Мария Лалева.

„Минало време“ е илюстрация на това, че постоянството се възнаграждава. Година след година живеещият в Щатите писател придава форма на една твърде простичка истина: читателят се наслаждава най-много на онази книга, която си личи, че е писана с настроение. А Джим Грант, избрал за свой псевдоним Лий Чайлд, наистина го прави!

Интригата също залепя

Във времената, в които живеем, всеки иска да предложи колкото се може по-бомбастичен сюжет, за да впечатли и привлече внимание – особено в жанра, в който твори Лий Чайлд. Той обаче залага на добре разиграния сюжет, в който героите му са крачка от провала, но накрая винаги успяват.

Сигурно заради това мнозина сравняват например Джак Ричър със самия Джеймс Бонд. Ето го и в новата книга – уж търси баща си, а следи, че изобщо е съществувал, липсват. Хващаш се да четеш и неусетно си залепен за страниците. Защото Лий Чайлд изнася пред погледа ти поредното си представление.

Кой е Джак Ричър?

  • Ченгето-герой се ражда през 1997-а.
  • Може да се каже, че е първият дзен-детектив в света на кримките :)
  • Първоначалното намерение на Лий Чайлд е да напише 21 книги за героя си.
  • На кино Джак Ричър оживява благодарение на Том Круз.
  • Лий Чайлд учреди и стипендия на името на своя герой.

Топ книгата представи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1140x650

„Пасиансът на архангелите“ на Мария Лалева – книга за греха и покаянието, обяснение в любов към живота

„Пасиансът на архангелите“ разказва за семейство, въвлечено в поредица от конфликти, тайни, обрати, мистерии и …