Начало / Критика / Изкуството да подариш книга на запален читател

Изкуството да подариш книга на запален читател

gift-booksКупуването на книга за запален читател може да ви звучи като детска игра, но всъщност се превръща във все по-тежка задача. Но преди да започнете да се отчайвате в разгара на пазаруването на коледните подаръци, ви предлагаме няколко улесняващи съвета, които открихме в социалната платформа за книги Goodreads. Ето кои са те:

Няма нищо лошо в това да подарите ваучер

Не можете да си представите по-щастлив човек от запаления читател, оставен на воля да избира в книжарницата с наличен под формата на ваучер капитал – така хората често избират неща, които иначе не биха си позволили. Ваучерът може да е от любимата им книжарница или пък от място, което смятате, че човек може да открие нови любопитни четива. Ако пък искате да сте съвсем оригинални, можете да подарите ваучер за книжарница в друг град или дори държава, придружен от билети. Така, освен удоволствието от купуването на книги, ще осигурите и радостта от неочакваното пътуване. Гарантираме ви, че този подарък ще бъде ценен толкова дълго, колкото ще отнеме пътешествието, а и прочитането на купените книги след това.

Но ако искате да подарите истинска книга?

Можете да започнете с един чудесен жанр – този на енциклопедиите. Те са приятни за четене, не са тежки, защото могат да бъдат разгръщани и затваряни, когато пожелаете. Енциклопедиите могат да бъдат приятно допълнение към четената в момента книга, а справочници има на наистина всякакви теми. Ако искате да направите весел подарък, напомнящ за традиционния спътник на празника – доброто питие, можете да посегнете към „Кратка история на пиянството или 100 грама за храброст oт каменната ера до наши дни“. Ако обаче искате да спазите литературния дух на подаръка си докрай, сред любимите опции на търсещите подаръци са енциклопедията Великите съвременни писатели“, както и чудесното издание Книгата за литературата“. От същата поредица е и Книгата за религиите“, която със сигурност ще разшири кръгозора по темата за вярванията от цял свят на всеки любопитен читател. За търсещите патриотичен подарък през последната година няма по-добра опция от Българите! Забравените постижения“ – чудесно илюстрирани статии за известни и непознати сънародници, оставили значима среда в националната и световна история, наука и изкуство. Този подарък е подходящ за малки и големи. Енциклопедията Великите художници модернисти“ е за търсещите добрата симбиоза между литература и изобразително изкуство, а Атлас на непознатото. Пътеводител за откриватели на тайните чудеса на света“, освен че е в класациите на най-продаваните книги от момента на издаването си, ще задоволи любопитството към света на всеки запален читател.

Ново или старо

Друг подходящ съвет при търсенето на добър литературен подарък е да се спрете или на напълно новото, или на старото. Ако на пазара се е появила нова книга от автор или тема, която знаете, че обектът на търсенето харесва, не се колебайте! Но това може да е сложна операция, защото колкото по-силно човек харесва определен писател, толкова по-вероятно е вече да се е сдобил с набелязания от вас подарък. Затова може би старото е по-добрият вариант, например първо издание на книга, която знаете, че е любима. Подаръкът ще е наистина невероятен, ако носи и автограф от автора, което съвсем не е толкова трудно в днешния интернет свят. Разбира се, подобни издания могат да достигнат хиляди долари, но това е една друга тема. Друга екстравагантна опция е да поръчате чуждестранно издание на любимата книга на запаления читател. Така може да стартира колекция, която след години да е пълна с издания на тази конкретна книга на най-различни езици.

Питайте!

Ако все пак продължавате да се чудите какъв да е подаръкът за вашия запален читател, просто попитайте книжарите във вашата любима книжарница. Обяснете, че търсите нещо за човек, който просто е чел всичко и може да се окажете щастливци с най-неочакваните и добри препоръки.

И накрая…

Ако все пак нито един от предложените дотук съвети няма да ви свърши работа, припомнете си, че другото нещо, което книжните маниаци ценят най-много след книгите разбира се, е времето. Защото то е задължителен фактор, ако искаш да се отдадеш на четенето и ако това е любимото ти занимание, времето никога не ти е достатъчно. Затова ако не можете или не искате да изберете книга, подарете време – дайте възможност на любимия ви читател да се отдаде на любимото си занимание. За целта не е необходимо да запазвате почивки в скъпи хотели, можете просто да отмените човека в някоя задача и така да му „подарите” час или два само за едно – книгата, която сам е избрал да прочете.

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …