Начало / Любопитно / Индийците за книгите: „Спасяват ни от бедността!“

Индийците за книгите: „Спасяват ни от бедността!“

Страната на йога се превръща напоследък и в страната на книгите

Bangalore_India_Tech_books_for_sale_(kid_got_in_the_shot)_IMG_5255

Купува се и се чете все повече

Според проучванията нацията наистина обича да чете – при това парите, които се дават за книги, са все повече. Но социалната ножица в Индия е голяма – цели съсловия просто остават неграмотни и далеч от магията на книгите.

Рекордът за четене е именно индийски

Анализ в световен мащаб отпреди десетина години носи направо шокиращ резултат. Индийците четат два пъти повече от американците, което ги прави и едни от най-прилежните почитатели на книгите въобще. Средната стойност е 11 часа седмично – и това ги поставя на върха.

45820030_789783968027701_9053770057577922560_o

За бедните деца обаче няма никакви

Точно това се опитва да промени една социална кампания, залагаща на доброто сърце на индийците. Като цяло, те охотно се включват в благотворителни каузи. Защото знаят, че кармата е нещо, което ще ги последва и в друг живот…

На прицел са старите книги

Посланието е, че точно вече прочетеното – и донякъде ненужно, може да отърве децата от бедността. Книгите, набрани чрез кампанията, се събират в училище за безпризорни в Калкута. Целта е да се изгради библиотека, която да се използва дългосрочно.

Така ползите са поне две

От една страна, налага се схващането, че образованието е път към по-добро бъдеще, а заедно с това се набляга върху стойността на книгите. Стари или нови, те са пътят към по-добър живот. Индия е тръгнала натам с книга в ръка.

Седмична хроника от Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …