Начало / Без категория / Бизнесмен увеличава заплати срещу прочетена книга

Бизнесмен увеличава заплати срещу прочетена книга

Както се казва, дай боже всекиму такъв началник… Само дето подозираме, че Евгений Черняк е един, пък и офисът му е далеч

6bbd46bd6cbf5cd64f991f50c03ba734

Веруюто на Черняк: водка и книги

Първото е всъщност бизнесът му… Украинецът е начело на алкохолен холдинг, в чието портфолио е и известната на много пазари водка „Хортиця“.

Но книгите са в живота му отпреди водката. Докато служел в поделение в Одеса, роденият през 1969-а Черняк открил един дотогава пренебрегван свят – светът на книгите. Така се пристрастил към тях в армията, че носи тая любов в себе си и до днес.

Книгата променя човека

Бизнесменът твърдо вярва в това и се опитва да прилага тази своя философия и на работното място. „По-високата култура – казва той в интервю за „Форбс“, – спомага човек да е по-ефективен и в бизнеса, и на работното си място.“ Забелязва и още нещо… Когато хората четат, микроклиматът във фирмата му е по-добър. Просто обсъждат сходни неща, живеят повече заедно, с една любов… А тя е, разбира се, книгите.

Прочетеното определя и заплатата

Черняк прилага странна форма на поощрение – поне на фона на колегите си в бизнеса. В случай, че някой от служителите му иска по-високо възнаграждение, му се налага да се яви на изпит. Но материята, върху която бива препитван, е някоя книга. Самото заглавие пък е от специалния списък на Шефа…

Въпреки милионите си Черняк обича да се придвижва с метрото
Въпреки милионите си Черняк обича да се придвижва с метрото

Препоръчано от Боса

На базата на онова, което е повлияло най-много на самия него, украинецът създава списък от трийсетина заглавия, за които смята, че е нужно всеки да прочете… Именно от тези книги зависи и заплатата на служителите му. В купчинката е например „Война и мир“, също „Майстора и Маргарита“, „Старецът и морето“ и др.

Така че след работа вместо водка с приятели май валидно е друго – книга с приятели. Печели фирмата, печелиш и ти!

Още от принципите на Черняк

Пак според „Форбс“ той притежава около 350 млн. долара, което обаче не му пречи да заяви пред украинската „Правда“: „Водя живот на беден човек. Днес се качих на метрото, но не зарази показност. Аз не съм политик, че да се показвам на избирателите си. Когато ми е нужно такси, ползвам Uber. Нямам кабинет и секретар. Налага ли се да пътувам, сам си резервирам стая и самолетен билет.“

Новото предизвикателство пред Черняк е американският пазар. А може би и нови книги, които да му покажат каква е посоката този път.

Седмична хроника: Краси Проданов

Прочетете още

cid10511_1671193179892_boekenberg

Библиотеките по света – Книжната планина на Нидерландия

Проектът е носител и на награди Квартал на книгите – точно това е една от …