Начало / Читателски дневник / Топ книгата: Бакман е от изчезващия вид на добрите хора

Топ книгата: Бакман е от изчезващия вид на добрите хора

От „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“, та до „Нещата, които синът ми трябва да знае за света“… писателят наистина е добър в дългите заглавия :) Какво още обаче прави книгите му неотразими?

bakman02

Печели с човечността си

Обикновени наглед ситуации са описани така, че сърцето ни да се свие от болка или радост. По-често – и двете наведнъж… Способността му да вижда малките неща наоколо повлече крак в книгите на още много автори. Но Бакман го прави най-добре. Просто за него всичко в живота ни е от значение.

И хуморът му е мил и добронамерен

Да се пошегуваш със себе си – май забравихме напоследък колко е важно това… А точно по тази начин показваме на другите, че и ние сме слаби същества, които се нуждаят от закрила и прегръдка. Чрез своето чувство за хумор ни го напомня именно Фредрик Бакман. И сигурно затова книгите му – колкото и безнадеждни ситуации да носят, са по-скоро оптимистични.

Немонотонният текст печели

Героите му прескачат от тема в тема – понякога започват една история, но завършват в друга… Някак обикновени са в объркаността си. Приличат на нас самите, като бързаме например за работа сутрин. Но заедно с това издават една дълго тренирана рецепта за писане. Бакман избягва стройното развитие на сюжета. Оставя го да следва собствена логика. И когато хванете после дори най-дебелата му книга, тя се чете неусетно!

Животът се превръща в универсална стойност

Точно това им е хубавото на книгите на Бакман. Каквото и да се говори в тях, напомнят, че животът ни е даден, за да го изживеем. Да му се наслаждаваме – и на лошите моменти в него, и на големите недоразумения… Защото колкото и нестройна да е мелодията на дните ни, накрая тя се превръща в симфония. Добре е да си го напомняме всеки ден. Със страничка от Бакман.

Girls Weekend Facebook Event Cover
Още корици на „Нещата, които синът ми трябва да знае за света“

Посланията на „Нещата, които синът ми трябва да знае за света“

Публикувана през 2012-а, книгата на Бакман веднага отиде там, където й е мястото… На върха. Ясно е, че най-често посягаме към нея заради името на автора й. Но първото място в класацията на Хеликон е огледало и на посланията на писателя…

  • Прилича на ненаписан дневник, който иска да завещае на сина си.
  • Пълна е с хубави моменти – смешни, но също разсъждения, признания…
  • Отразява истината колко важно е един мъж да бъде и добър баща.
  • Връща вярата в истински доброто и сплотеното семейство.
  • Мила е – като всяка книга на Фредрик Бакман.

Топ книгата представи Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …