Начало / Свят / Правят минисериал по книгата на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми „Безусловна вярност“

Правят минисериал по книгата на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми „Безусловна вярност“

4e8895e0-52a1-4a66-84a7-5d263f9dc3c0Мемоарната книга „Безусловна вярност“ на бившия директор на ФБР Джеймс Коми ще се превърне в минисериал. Според специализираното издание за кино и телевизия Deadline в момента се водят финални преговори със CBS TV Studios, а имената на главните участници в проекта са вече ясни. Номинираният за Оскар за „Капитан Филипс“ Били Рей ще бъде сценарист на продукцията, а Алекс Кърцман („Стар Трек: Откритие“) и Шейн Салерно – изпълнителни продуценти.

Засега CBS TV Studios и американското издателство на „Безусловна вярност“ Macmillan отказват коментари за подготвяния проект. Не е обявена и платформата, която ще излъчва минисериала – CBS All Access, Showtime или CBS. От Hollywood Reporter дори коментират, че студиото има опцията да продаде правата на друга платформа. Според източници от гилдията Коми е летял до Лос Анджелис, за да се срещне с представители на различни кино и ТВ студиа.

Биографията на Джеймс Коми се превърна в бестселър номер едно на New York Times още в първата седмица от публикуването си през тази пролет. Затова и е нормално подробностите по договарянето на правата за екранизиране да се пазят в тайна до окончателното финализиране на преговорите.

8d011804-6b8f-4681-8736-70d5ce1d16c4„Безусловна вярност“ излезе в България през юли като част от библиотека Carpe Diem на издателство Locus в превод на Тодор Кенов и само за малко повече от два месеца намери множество почитатели. Според адвокат Георги Богданов силата ѝ е във въвеждането на понятието „етичен лидер“.

Макар името на автора ѝ Джеймс Коми да се прочу по целия свят със скандала около отстраняването му от поста на ФБР от президента Тръмп, книгата акцентира върху необходимите качества за един ръководител, чиято цел е да изгради добър екип в среда на постоянен стрес и сериозен обществен интерес. Това не изключва и важни разкрития от високите етажи на властта в Щатите.

Кой е Джеймс Коми?

3fa7e733-1696-43a9-91fa-68bc69c059fcДжеймс Коми е роден в Йонкърс, Ню Йорк, през 1960  г. Завършва право в Университета в Чикаго през 1985 г. Става главен прокурор на южния район на щата Ню Йорк през 2001 г., а две години по-късно – заместник министър на правосъдието на САЩ, в администрацията на президента Джордж Буш. През 2013 г. Коми е назначен за директор на ФБР от президента Барак Обама. След разследвания на президентските кандидатури на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп през 2016 г. той е уволнен от високата си позиция от президента Тръмп през май 2017 г.