Начало / Любопитно / Рецептата за пълноценни деца: четете им повече

Рецептата за пълноценни деца: четете им повече

Расте поколение с електронни родители – таблет, смартфон, лаптоп

jude-beck-552276-unsplash

Визуалната култура ощетява малките

На първо място, защото променя из основи отношенията в самото семейство. Общуването в него просто вече е друго. Често грижата за децата се свежда до това да бъде натоварено всекидневието им с полезни дейности, а на тях самите да бъдат осигурени модерни електронни устройства.

Традиционното споделяне остава на заден план

Забелязва се тенденцията родителите да предпочитат компанията на свои приятели и връстници. Заедно с това се смята, че забавлява ли се детето, значи всичко е наред. Така например изчезва четенето заедно. Същевременно малкият човек попива информация от странични източници вместо от най-близкия си – своя родител.

Ето ги най-често срещаните странични ефекти

Интензивното използване на електронни устройства води до специфични проблеми. Ето ги накратко:

  • Изключително често се среща проблемът с гладкото говорене при децата.
  • Гълтат се срички или пък се произнасят думите неясно.
  • Още по-тежко е, когато е увредена способността да се разбира чуждата реч.
  • Заедно с това цялостно малките се изразяват по-трудно пред непознати.

giu-vicente-727228-unsplash

На практика, в едно семейство в наши дни се общува много по-малко. Грижата за децата пък често се свежда до това да им бъдат осигурени модерни електронни устройства.

Проблемите се проявяват най-ясно на училище

Много голяма част от учениците не могат да се съсредоточат при изнасянето на урок от страна на учителя. На тях им липсва остро интензивната визия, с която са свикнали в живота си дотук. Непосредственият резултат и според учители – без да важи задължително за всички, е този, че детето запомня малко или нищо.

Речевият център закърнява

Невролозите също имат какво да добавят… Според данни от европейски проучвания, всеки пети ученик в наше време има проблем с това да възприема какво му се говори. Често тези проблеми остават чак до съзряването на индивида.

Отговорен за тези процеси е всъщност речевият център. Именно той обработва онова, което слухът ни възприема. Специалисти обаче сега разсъждават над вероятността той да закърнява вследствие на описаните процеси.

Рецептата е да се общува повече

Заедно с това да се чете повече. Да се разказват истории… Дозирайте техниката. Нека тя е важен елемент, но защо да е всепоглъщащ… Просто бъдете заедно с най-скъпите си! Със своите деца. Това ще направи животът им по-лесен. Пък и тях – здрави и по-успешни. Кой не го иска?

Гледна точка на Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …