На фокус
Начало / Любопитно / Рецептата за пълноценни деца: четете им повече

Рецептата за пълноценни деца: четете им повече

Расте поколение с електронни родители – таблет, смартфон, лаптоп

jude-beck-552276-unsplash

Визуалната култура ощетява малките

На първо място, защото променя из основи отношенията в самото семейство. Общуването в него просто вече е друго. Често грижата за децата се свежда до това да бъде натоварено всекидневието им с полезни дейности, а на тях самите да бъдат осигурени модерни електронни устройства.

Традиционното споделяне остава на заден план

Забелязва се тенденцията родителите да предпочитат компанията на свои приятели и връстници. Заедно с това се смята, че забавлява ли се детето, значи всичко е наред. Така например изчезва четенето заедно. Същевременно малкият човек попива информация от странични източници вместо от най-близкия си – своя родител.

Ето ги най-често срещаните странични ефекти

Интензивното използване на електронни устройства води до специфични проблеми. Ето ги накратко:

  • Изключително често се среща проблемът с гладкото говорене при децата.
  • Гълтат се срички или пък се произнасят думите неясно.
  • Още по-тежко е, когато е увредена способността да се разбира чуждата реч.
  • Заедно с това цялостно малките се изразяват по-трудно пред непознати.

giu-vicente-727228-unsplash

На практика, в едно семейство в наши дни се общува много по-малко. Грижата за децата пък често се свежда до това да им бъдат осигурени модерни електронни устройства.

Проблемите се проявяват най-ясно на училище

Много голяма част от учениците не могат да се съсредоточат при изнасянето на урок от страна на учителя. На тях им липсва остро интензивната визия, с която са свикнали в живота си дотук. Непосредственият резултат и според учители – без да важи задължително за всички, е този, че детето запомня малко или нищо.

Речевият център закърнява

Невролозите също имат какво да добавят… Според данни от европейски проучвания, всеки пети ученик в наше време има проблем с това да възприема какво му се говори. Често тези проблеми остават чак до съзряването на индивида.

Отговорен за тези процеси е всъщност речевият център. Именно той обработва онова, което слухът ни възприема. Специалисти обаче сега разсъждават над вероятността той да закърнява вследствие на описаните процеси.

Рецептата е да се общува повече

Заедно с това да се чете повече. Да се разказват истории… Дозирайте техниката. Нека тя е важен елемент, но защо да е всепоглъщащ… Просто бъдете заедно с най-скъпите си! Със своите деца. Това ще направи животът им по-лесен. Пък и тях – здрави и по-успешни. Кой не го иска?

Гледна точка на Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

jpg

Музеи на литературните герои по света

От книгите сякаш са се пренесли в истинския живот Изведнъж героите се сдобиват с дом …