Начало / Любопитно / Най-хубавото е книга без прегънати страници

Най-хубавото е книга без прегънати страници

Библиотекарките от чешкото градче Карвина се обърнаха така към децата в навечерието на новата учебна година. И им предложиха нещо специално…

karvina-knihovna-profi-baleni-ucebnic-04_denik-630

Подвързано с любов

Още през лятната ваканция на служителките в местната библиотека им хрумнало да започнат да опаковат учебници в ненатоварения сезон. Получили и подкрепа от ръководството. А заедно с това и опаковачно фолио от фондовете на библиотеката.

Знаем колко е трудно

Така обясняват начинанието си самите библиотекарки. Според тях опаковките от книжарниците повечето пъти трудно съвпадат с размера на самите учебници. И се хаби и материал, и пари. На всичко отгоре онова, което вкъщи отнема часове, за тях е въпрос на минути, понеже имат огромен опит.

Родителите по-доволни и от учениците

Освен разправии, те всъщност спестили и средства, тъй като сумата за услугата била направо символична, между 40 и 80 наши стотинки. Още повече, че учебниците можело да бъдат оставяни във всички клонове на библиотеката.

Съветът към децата

Библиотекарките от Карвина отправили и специално послание за първия учебен ден, който е точно днес – 3 септември. „Най-много ни радва, когато в една книга отсъстват прегънати страници – казват те, – а също и това, че с нашата работа съхраняваме учебниците, а децата възпитаваме да ги уважават още повече.“

Карвинската библиотека има и други попадения

На официалния сайт например може да се види кои са най-заеманите книги. Сигурно заради ваканцията, но през август първото място държи „Дневникът на един Дръндьо“, следвана от „Макбет“ на Ю Несбьо. Библиотеката има общо пет клона, като един от тях е в местния санаториум. И определено е пример, от който и ние да вземем нещо добро.

За интересната инициатива: Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …