Начало / Свят / Почина Нобеловият лауреат В. С. Найпол

Почина Нобеловият лауреат В. С. Найпол

2826Нобеловият лауреат В. С. Найпол  е починал на 85-годишна възраст, съобщава в. „Гардиън“ , позовавайки се на вдовицата на писателя, според която: „Той беше титан с всичко постигнато и почина, заобиколен от тези, които обичаше. Живя живот, изпълнен с творчество и труд“. Колегата му Салман Рушди  изрази скръбта си така: „Цял живот спорихме за политика, литература и сега се чувствам, сякаш съм загубил обичния си по-голям брат. Почивай в мир, Видия“.

Приживе Найпол привлича много критики, според които се отнася с пренебрежение към хората от развиващите се страни, за които пише. Това продължава, дори след като брилянтната му проза започва да печели награди – Букър през 1971 г., рицарско звание през 1989 г. и Нобел за литература през 2001 г. Самият писател е роден през 1932 г. в Тринидат, където семейството му емигрира от Индия в края на 19 век. Той не харесва азиатската общност, в която живее, изразява се негативно и за доста голямото си семейство и използва държавна стипендия, за да започне образованието си през 1950 г. в Оксфорд. Оказва се обаче, че вместо старт за литературна кариера, там намира само „тъга и отчаяние“, както самият Найпол споделя в интервю през 1998 г.: „Вече бях преминал това ниво на образование и бях по-интелигентен от колегите си“. В последствие започва работа за ВВС, а после се отдава на писането.

В следващите четири десетилетия Найпол изследва наследството на колониализма, прескачайки от художествената в нехудожествената проза и обратното. През 2001 г. Нобелът му беше присъден с мотива, че „разказва през призмата на солидна перспектива, която ни превежда през настоящето към скрити истории“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Portrait

Здравка Владова-Момчева: Днешният героизъм трябва да се преосмисли

Една нежна жена може да изобрази и най-суровите военни действия    Доказва го великотърновската поетеса …