Начало / Свят / Хемингуей към издателите си: „Пуснете го, като умра!“

Хемингуей към издателите си: „Пуснете го, като умра!“

Непознат разказ от славния майстор ще получи най-накрая шанс – близо шест десетилетия след смъртта на своя автор

hem

Писателят смятал, че написаното е противно

A Room on the Garden Side („Стая към градината“) е създаден през 1956 г. На Хемингуей обаче му се сторил твърде безличен. Вместо да унищожи 15-те страници на ръкописа, все пак ги дал на своя издател с думите: „Винаги може да го пуснете след смъртта ми!“.

Кратката история е автобиографична

Действието се разиграва в парижкия хотел „Риц“ на площад „Вандом“. Главният герой е Робърт, когото останалите наричат „папа“ – точно както обичал да се обръщат към него и Хемингуей. Има и още сходства с реалния живот… Робърт е военен кореспондент, обаче вместо да пише хроника за освободената френска столица, предпочита образите, които среща в бара на хотела.

Разказът е публикуван в летния брой на „Странд“

Главният редактор на литературното списание, което излиза всеки сезон, споделя, че „Стая към градината“ е поклон пред града, който Хемингуей обича най-много в живота си – Париж. Андрю Гъли обаче подчертава, че разказът съдържа всички характерни за стила на Хемингуей черти… Така че едва ли може да се нарече слаб!

Много неща от Хемингуей се появяват посмъртно

Причината е и самоубийството му през 1961-а. Дълги години от наследството му изскачат нови творби – например романите „Острови на течението“ и „Райската градина“. Сега случаят е малко по-различен, защото разказът е предаден предварително на издателя. А дали самокритичността на създателя му си е била на мястото, ще прецени направо читателят!

Литературна хроника от Краси Проданов

Прочетете още

254747637_4504448289639165_1361956485552291448_n

Книги за добри хора

Четенето прави самите нас по-благородни, раздаващи Добротата трудно се поддава на дефиниране, но ако искате …