Начало / България / Около 10 000 нови заглавия са издадени през 2011 г.

Около 10 000 нови заглавия са издадени през 2011 г.

В момента у нас се издават около 10 000 нови заглавия всяка година. Това заяви в предаването „Добър ден, София” на Радио „Фокус“ председателят на УС на Асоциация „Българска книга” Веселин Тодоров. Според него е възможно през миналата 2011 година да бъде поставен рекорд и да бъде премината психологическата граница от 10 000 книги.

„Това ще е абсолютен рекорд в това отношение, като над половината от тях са от български автори. По начало количеството издадени книги в България много стръмно расте нагоре, дори през кризата няма намаление, по-скоро в момента има задържане. Все повече са българските романи и българската художествена литература”, посочи Тодоров. Според него през последните 7-8 години има един постоянен растеж, който не е помрачен дори от кризата в търсенето, интереса и купуването на българска литература и най-вече български романи.

„Причините за този растеж са и в читателите, и в писателите, като последните успяват да намират време, енергия и ентусиазъм да пишат. Има вече професионални писатели, или хора, които през повечето време пишат. Може би 2011 г. е с най-големия оборот от продажба на български автори през последните 20 години”, каза още председателят на УС на Асоциация „Българска книга”.

По думите на Веселин Тодоров, изминалият Коледен панаир на книгата е бил най-масово посетеният от 1990 година насам.
„Имахме над 30 000 посетители. Това ни кара да вярваме, че има едно връщане на интереса към българската култура, а и във финансов план едно стабилизиране сред българските издателства”, каза още Веселин Тодоров.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …