Начало / Любопитно / Вечните снимки на четящи хора

Вечните снимки на четящи хора

Има особена магия в кадрите, улавящи някой, който е разтворил книга… Припомняме си това в деня на света Вероника – покровителката на фотографите

16412061-porazitelnye-snimki-chitayuschikh-lyude

Живяла е много преди да се роди първата снимка

Известна е с това, че избърсва лицето на Иисус с ленена кърпа – и върху него остава запечатан образът му.

Това е едната от причините сега да е приемана за покровител на фотографите. Другата се крие в името й – преведено от латински, то означава истински образ. Точно каквото представлява и снимката…

Пренасяме се една епоха по-късно

В наше време някои неща по света са си точно като в ония времена – и доказателство са снимките на Стив МакКъри. Сигурно се досещате кой е заради емблематично запечатаното от него афганистанско момиче.

Стив обаче обожава да снима и хора с книга

Една от най-ценните му колекции е именно на читатели – при всякакви обстоятелства, при всевъзможни метеорологични условия.

След опостушителна буря, малко пред огнената линия на пожара или пък върху руините от някой зверски погром – 68-годишният сега фотограф улавя своите читатели в най-съкровените мигове. Когато са разтворили книга и са потънали в нея, оставайки слепи и неми за околния свят.

Англичанинът е автор на уникални албуми

Първото му пътуване е до Индия, прочува се и с това как преоблечен като един от местните, прекосява границата между Пакистан и Афганистан. Точно тогава, през 1984-а, снима и своето знаменито афганистанско момиче, прекарващо тъжните си дни в бежански лагер, след като е загубило родителите си.

Стив се движи винаги на кадър пред смъртта

Сигурно и света Вероника му помага да я избегне – подивяла тълпа в Индия иска да го удави, религиозни фанатици в Афганистан го пребиват… Лежи в затвора в Пакистан, а за разнообразие, самолетът, с който лети, се разваля над Словения и за малко отново да свърши под водата… Всъщност МакКъри е бил обявяван за мъртъв два пъти. После светицата го връща сякаш чудотворно в живота…

Но да погледнем отново към хората с книга в ръка

МакКъри просто продължава една линия, която съществува сигурно още от зората на занаята. Факт е, че човек, който чете, потъва в друг свят. И преображението му се запечатва от лентата или дигиталния апарат винаги одухотворено.

Тъй че, света Вероника да пази Стив! И всички други, които като него разкриват в снимки красотата на света ни

Кадрите и думите събра Краси Проданов

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …