Начало / Любопитно / Какво е общото между футбола и книгите?

Какво е общото между футбола и книгите?

zx860y484_3085432Цанка Ангелова, Хеликон Бургас

Вестник “Российская газета” направи класация на най-купуваните книги от футболните запалянковци, посетили руската столица за Световното първенство по футбол 2018 г.
Журналистите от вестника са събрали тази интересна информация с помощта на пресслужбата на една от най-големите, не само в Русия, но и в Европа, московски книжарници: „Библио-глобус“.
Разхождащите се в центъра на Москва  футболни фенове съвсем не подминавали вратите на триетажното старинно здание. Очаквано, сред първите им покупки били карти на Москва, пътеводители, албуми с репродукции, помагала за изучаване на руски език.
В отдела за художествена литература като безспорен лидер сред търсените  автори книжарите посочват Александър Пушкин. Клиентите са купували както илюстровани, така и двуезични издания на неговите произведения. Следващите в класацията са Тургенев и Булгаков. От детската литература на първо място те посочват руските народни приказки, следвани от книжки със стихотворения на руски поети.
Руската информационна агенция „Новости“ също е направила свое проучване. За целта нейните журналисти се обърнали към Надежда Михайлова – директор на веригата книжарници „Московский Дом книги“. Според нея продажбата на книгите на Михаил Булгаков е нараснала през месеца на първенството с 30 %  в сравнение с предходния. Най-продаван е романът му “Майстора и Маргарита”, както на английски, така и на други чужди езици: испански, немски и италиански. Не му отстъпват по продажби книгите на Александър Пушкин. Тяхното търсене на чужди езици се е увеличило двойно. Най-купуван, естествено, е  романът му в стихове “Евгений Онегин”.  Следват го “Ана Каренина” на Лев Толстой, “Идиот” на Фьодор Достоевски и “Доктор Живаго” на Борис Пастернак.

По материали на сайта “Год  литературы”