Начало / Свят / Спасителна акция за първата къща на Конан Дойл

Спасителна акция за първата къща на Конан Дойл

Привърженици на каузата да бъде спасен някогашният дом на сър Артър Конан Дойл получиха разрешение от английски съд на първа инстанция да направят експертиза на прочутата къща. В нея писателят е написал „Баскервилското куче“ и много други истории за Шерлок Холмс. Тук е посрещал на гости Брам Стокър и Джеймс Бари – авторите на „Дракула“ и „Питър Пан“.

В организацията за събиране на средства за възстановяването на имението е актьорът, поет, писател и журналист Стивън Фрай, праплеменниците на Дойл, актьорът и оператор Марк Гатис, който е в екипът на създателите на сериала „Шерлок”, тръгнал съвсем скоро по „Би Би Си”, както и други популярни личности в сферата на културата.

Артър Конан Дойл е живял в „Ъндършоу” между 1897 г. и 1907 г. По-късно, през 1921 г., той продава резиденцията, която функционира много години като хотел. От 2004 г. насам обаче тя не е поддържана и в момента е в окаяно състояние. Почти всички прозорци са счупени, трева расте в основата на сградата, а двора, на който писателят е играл тенис, е покрит с бурени.

„Това е първата къща, която Дойл е притежавал. Тя е точно на определена надморска височина, на която се е предполагало, че въздухът ще е подходящ за съпругата му Луиз, която е била болна от туберкулоза”, споделя Джон Гибсън – директор на организацията и учен, специализирал се по творчеството на гениалния писател.

Фото: en.wikipedia.org

Свързани заглавия
Домът на Питър Пан се реставрира
„Дневник”: Музеите на писателите се рушат
Легендарното имение от „Великият Гетсби” сринато до дни
Обявиха “Bleak House” на Дикенс за продан

Роднините на Роалд Дал разгневиха читателите му

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …