На фокус
Начало / Класации / Други / „Ана Каренина“ е в тройката на най-добрите романи на всички времена

„Ана Каренина“ е в тройката на най-добрите романи на всички времена

ana-karenina-komplekt-ot-2-toma-oshte-snimki-na-tazi-knigaЦанка Ангелова, Хеликон Бургас

Британското издание The Telegraph подреди класация на най-великите романи в световната литературна история. На трето място то постави „Ана Каренина“ от Лев Толстой. Пред него са само „Моби Дик“ от Херман Мелвил – на втора позиция и „Мидълмарч“ от Джордж Елиът – на първа.

В статията се посочва също, че според американския писател Уилям Фокнър „Ана Каренина“ е „най-добрият роман, написан някога“.

Сред стоте най-добри романа са намерили място още четири романа на руски писатели. На 54-то място е „Лолита“ от Владимир Набоков, на 65-о място — „Доктор Живаго“ от Борис Пастернак, на 66-о — „Престъпление и наказание“ от Фьодор Достоевски, а на 88-о — „Евгений Онегин“ от Александър Пушкин.

Четвърта и пета позиция заемат съответно „Портрет на една дама“ от Хенри Джеймс и „Сърцето на мрака“ от Джоузеф Конрад. В десятката попадат също „В търсене на изгубеното време“ от Марсел Пруст, „Джейн Еър“ от Шарлот Бронте, „Позор“ от Джон М. Кутси, „Мисис Далауей“ от Вирджиния Улф и „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес.

Топ-100 класацията завършва с „Властелинът на пръстените“ от Джон Р. Р. Толкин.

В заключение можем да добавим, че такива рейтинги на най-добрите книги на всички времена периодично се публикуват в различни издания, но последната дума си остава тази на читателите.

 

По руския сайт Год Литературы.РФ

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!