Начало / Класации / Други / „Ана Каренина“ е в тройката на най-добрите романи на всички времена

„Ана Каренина“ е в тройката на най-добрите романи на всички времена

ana-karenina-komplekt-ot-2-toma-oshte-snimki-na-tazi-knigaЦанка Ангелова, Хеликон Бургас

Британското издание The Telegraph подреди класация на най-великите романи в световната литературна история. На трето място то постави „Ана Каренина“ от Лев Толстой. Пред него са само „Моби Дик“ от Херман Мелвил – на втора позиция и „Мидълмарч“ от Джордж Елиът – на първа.

В статията се посочва също, че според американския писател Уилям Фокнър „Ана Каренина“ е „най-добрият роман, написан някога“.

Сред стоте най-добри романа са намерили място още четири романа на руски писатели. На 54-то място е „Лолита“ от Владимир Набоков, на 65-о място — „Доктор Живаго“ от Борис Пастернак, на 66-о — „Престъпление и наказание“ от Фьодор Достоевски, а на 88-о — „Евгений Онегин“ от Александър Пушкин.

Четвърта и пета позиция заемат съответно „Портрет на една дама“ от Хенри Джеймс и „Сърцето на мрака“ от Джоузеф Конрад. В десятката попадат също „В търсене на изгубеното време“ от Марсел Пруст, „Джейн Еър“ от Шарлот Бронте, „Позор“ от Джон М. Кутси, „Мисис Далауей“ от Вирджиния Улф и „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес.

Топ-100 класацията завършва с „Властелинът на пръстените“ от Джон Р. Р. Толкин.

В заключение можем да добавим, че такива рейтинги на най-добрите книги на всички времена периодично се публикуват в различни издания, но последната дума си остава тази на читателите.

 

По руския сайт Год Литературы.РФ