Начало / Критика / Впечатляващ дебют

Впечатляващ дебют

211781_bАлександра АЛЕКСАНДРОВА, Хеликон Витоша

Хала“ е впечатляващ литературен дебют, спечелил както суперлативите на критиците, така и признанието на хиляди читатели, посочили го за фаворит в много книжни класации. Писателят Нейтън Хил изпипва своята творба в продължение на десет години и резултатът е забележителен. Вече се работи и по филмова версия с участието на актрисата Мерил Стрийп в една от ключовите роли. Всъщност „Хала“ е история от толкова голям мащаб, че в нея второстепенни роли няма – дори епизодичните герои притежават потенциала да бъдат център на отделен, задълбочен роман.

В близък план се появява особнячката Фей и с нея започва действието. Вкусила за кратко свободата на студентския живот в Чикаго, тя не може дълго да се насилва да бъде майка и домакиня и наранява близките си, изоставяйки ги без обяснение. Години по-късно синът ѝ Самюъл –инертен и самотен млад човек – е принуден да я потърси, въпреки нежеланието си. Причината обаче е съвсем прозаична – Самюъл се нуждае от пари и се опитва да ги спечели ровейки в миналото ѝ.

Повехналата връзка между родители и деца, невъзможността на страдащия човек да вникне в чужда истина, различна от неговата, увличането в лъжливи мечти, които външно приличат на свобода – това са само част от важните теми в романа.

Приближавайки фокуса към най-съкровените преживявания на своите герои, авторът е успял да обхване многопластово общата картина на три поколения, всяко впримчено в заблудите и предразсъдъците на своето време.