Начало / Без категория / Най-дългите дни искат и най-хубавите книги

Най-дългите дни искат и най-хубавите книги

Лятното книгостоене настъпва

Knigostoene

Добре забравено старо срещу напълно ново

Тази дилема сякаш е запазена за летните дни. Човек изведнъж започва да се чуди къде е това или онова издание, колебае се да препрочете ли нещо хубаво, но позабравено, или пък да рискува с напълно нова книга. Разбираемо е, защото ни се иска всеки ден от лятото да е съвършен. А какво по-съвършено от точно избраната за настроението ни книга.

Купчинката непрочетени е подозрително висока

Сигурно имате и такъв навик – да трупате през годината „важни“ книги с оправданието, че ще ги разлистите през отпуската или ваканцията. Обикновено доброто намерение се разминава с реалността. Точно като се окажем свободни – и навън най-сетне е лято, изведнъж установяваме, че сега се интересуваме от съвсем друго. И купчинката… продължава да расте.

Развиваме се и като читатели

Колебанията коя книга да подхванем означават, че нашите търсения се променят непрекъснато. Заедно с това и вкусовете ни. По един начин сме гледали преди година на препоръки на приятели и по съвсем друг сега. Точно на място са и експериментите. Да дадем шанс на книга, която е непопулярна в социалните мрежи, означава, че сме надраснали първия етап на развитието си като читатели.

Нещо хубаво всеки ден и през лятото

На обратния полюс пък е вероятността покрай многото летни събития и възможности за забавления да оставим книгите настрани. Но всъщност и тук си има подход: лятното книгостоене означава да прочитаме по нещо хубаво всеки ден. Може да е глава от роман. Или пък – още по-добре, по един разказ на ден.

Кратките истории сякаш са родени за хубавото време

Обикновено са експресивни – поднасят ни събитията концентрирано и провокират мисълта. Истински хубавите разкази са дело обикновено на писатели-виртуози. Именно чрез тях обогатяваме неимоверно и познанията си като читатели. И виждаме традиционни творци от друг ъгъл, в друго амплоа.

Миксирайте за по-хубаво книгостоене

Ето това е едно изкусителна възможност – да се възползвате от разнообразието на жанра. Започнете няколко книги наведнъж, прочитайте разказ от един автор и продължавайте с творба на друг. Правилото е едно-единствено: Нещо Хубаво Всеки Ден!

Равносметката от лятното книгостоене ще ви изненада

Чудесно е да можеш да видиш колко съкровища крие една книжарница. Като обогатяваме вкуса си, се случва именно това. И разказите ни помагат. Дават ни усещането и за по-богат вътрешен живот. По-изразителен речник. Все емоции, които ни правят щастливи като читатели.

Сега е моментът да тръгнете по тази пътека. Идва слънцестоенето, а с него започва нашето книгостоене. Предизвикателството ни е да прочитате по една история всеки ден. И лятото ще е различно!

А ето и няколко още по-конкретни идеи за нашето книгостоенеrazkazi02Класически истории, които пораждат наслада – подгответе се за среща с майстори като Чехов, Джек Лондон, също Стриндберг и Джойс. Всички големи майстори пишат разкази. И в тях сякаш талантът им се концентрира по сто.

razkazi03Светът като място за невероятности – прекрасно е разказите да разчупват мисленето ни и да ни позволяват да надникнем в други вселени. Точно това прави например Рей Бредбъри – или дори Стивън Кинг.razkazi06Прочети нещо хубаво и… си го пожелай – ето няколко идеи за книги, които показват седмото небе… Добре написани и мечтателни истории пишат и класици от рода на Марк Твен, Гийом Аполинер, Фицджералд… Може би е дошъл моментът да ги открием!razkazi04Родна реч омайна сладка… Българските таланти също раждат хубави разкази – от класиките на Чудомир до своеобразният дуел между Георги Господинов и Захари Карабашлиев… Стиловете са различни, но усещането, че държим в ръце нещо хубаво, се повтаря…

По една история на ден е и предложението на Хеликон в началото на лятото – изберете в книжарниците ония разкази, които ще ви изпълнят с усещането, че се случва нещо наистина прекрасно.

Идеи и препоръки за лятно книгостоене от Краси Проданов

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …