Начало / Критика / „Сляпа неделя” е най-добрата стихосбирка за 2011 г.

„Сляпа неделя” е най-добрата стихосбирка за 2011 г.

„Сляпа неделя” на Румен Леонидов е най-силната стихосбирка за 2011 г. След продължително поетическо мълчание Леонидов изрече ясно „не” на всичко бездарно и бездуховно около нас и в нас, а  тези разтърсващи послания му донесоха най-високия приз – Националната награда за поезия.

Наградата на името на Иван Николов е учредена от пловдивското издателство  „Жанет 45” и се връчва за 17-а поредна година. Неин пръв носител е Христо Фотев.
Церемонията по награждаването през тази година се състоя на 22 декември в Театрална работилница „Сфумато”. В  конкурса учавстваха 32-ма автори, 6 от които бяха номинирани за последния кръг. Сред тях жури в състав Екатерина Йосифова, Елин Рахнев и Илко Димитров единодушно открои поета, който се възпротиви  да сме общество от „уплашени човеци”. С книгата си „Сляпа неделя” той ни връща към забравените корени и окованите ни  криле.

Едва ли е нужно Румен Леонидов да бъде представян.  Виждахме го във всякакви роли – редактор, издател, университетски преподавател, публицист. След девет години мълчание, той  оповести завръщането си в поезията  чрез драматичните повели на македонските воеводи от рода му. Тези стихове критиката определя като нова дума в съвременната българската поезия.

За броени месеци „Сляпа неделя” претърпя две издания, но щедрата за Леонидов 2011 не завърши с този успех. Поетът събра магическите си есета в сборника „Уплашеният човек” и вече планира двойното му продължение – избрани озарения и опрощения в две томчета – „Мъжката самота” и „Нежен диктат”.

Книгите на Румен Леонидов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

GettyImages-482534641-2000x1200

Защо го правят?

Иван ГОЛЕВ Една китайска поговорка гласи: „И най-бледото мастило е по-добро от най-добрата памет”. Затова …

Един коментар

 1. читател

  Къде са коментарите за книгата?

  Не е ли доста смущаващо тяхното изтриване?Кому е неудобен Румен Леонидов?!
  И защо го свалихте от най_ четените, след като имаше 16 коментара?
  Хеликонци, не ви ли е неудобно?
  По този път ще затриете себе си, не мислите ли, че Не прави другимо това, което не искаш да се случи на теб важи и за вас?
  Загубихте ме като клиент.