На фокус
Начало / Критика / „Сляпа неделя” е най-добрата стихосбирка за 2011 г.

„Сляпа неделя” е най-добрата стихосбирка за 2011 г.

„Сляпа неделя” на Румен Леонидов е най-силната стихосбирка за 2011 г. След продължително поетическо мълчание Леонидов изрече ясно „не” на всичко бездарно и бездуховно около нас и в нас, а  тези разтърсващи послания му донесоха най-високия приз – Националната награда за поезия.

Наградата на името на Иван Николов е учредена от пловдивското издателство  „Жанет 45” и се връчва за 17-а поредна година. Неин пръв носител е Христо Фотев.
Церемонията по награждаването през тази година се състоя на 22 декември в Театрална работилница „Сфумато”. В  конкурса учавстваха 32-ма автори, 6 от които бяха номинирани за последния кръг. Сред тях жури в състав Екатерина Йосифова, Елин Рахнев и Илко Димитров единодушно открои поета, който се възпротиви  да сме общество от „уплашени човеци”. С книгата си „Сляпа неделя” той ни връща към забравените корени и окованите ни  криле.

Едва ли е нужно Румен Леонидов да бъде представян.  Виждахме го във всякакви роли – редактор, издател, университетски преподавател, публицист. След девет години мълчание, той  оповести завръщането си в поезията  чрез драматичните повели на македонските воеводи от рода му. Тези стихове критиката определя като нова дума в съвременната българската поезия.

За броени месеци „Сляпа неделя” претърпя две издания, но щедрата за Леонидов 2011 не завърши с този успех. Поетът събра магическите си есета в сборника „Уплашеният човек” и вече планира двойното му продължение – избрани озарения и опрощения в две томчета – „Мъжката самота” и „Нежен диктат”.

Книгите на Румен Леонидов тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Веселин Тамахкяров

Всеселин Тамахкяров: Смисълът да се пише за исторически събития е, ако те променят проповядвани неистини

Целта на един исторически роман е чрез миналото да разберем случващото се сега „Тайният приятел …

Един коментар

 1. читател

  Къде са коментарите за книгата?

  Не е ли доста смущаващо тяхното изтриване?Кому е неудобен Румен Леонидов?!
  И защо го свалихте от най_ четените, след като имаше 16 коментара?
  Хеликонци, не ви ли е неудобно?
  По този път ще затриете себе си, не мислите ли, че Не прави другимо това, което не искаш да се случи на теб важи и за вас?
  Загубихте ме като клиент.