Начало / България / Честит празник! Стани библиотекар в книга!

Честит празник! Стани библиотекар в книга!

Ася МИХАЙЛОВА, Хеликон Славейков

Честит 11 май, скъпи български библиотекари! Честит ви празник!
А всички останали, можем да поживеем поне за кратко като библиотекари с тези книги.

208602_bЛуизиана спасява библиотеката“ от Емили Б. Когбърн, изд. Сиела

За Луизиана да бъде библиотекар не е просто поредната работа. В нея тя открива призванието си, своето място в света, своя дом. Но не само между четирите стени на библиотеката в малкото градче – любовта към книгите е заразна и чрез нея географска територия, населявана от определен брой хора, се превръща в сплотена общност. Танците по зумба също помагат.

171522_bЛовен сезон“ от Линда Хауърд, изд. Тиара Букс

Как една библиотекарка в малък град успява да си навлече убиец по петите? Ами, и библотекарите са хора, и те искат личен живот. В случая Дейзи получава повече вълнение, отколкото се е надявала, но пък това води до прекарване на много време с началника на полицията, Джак, така че в крайна сметка няма за какво да съжалява. А понеже автор е Линда Хауърд, романтиката и екшънът са примесени с чудесна доза чувство за хумор.

195898_bПътешественикът във времето и неговата жена“ от Одри Нифнегър, изд. Лабиринт

Хенри е библиотекар. Какво по-подходящо място да срещне любовта на живота си от библиотеката, в която работи? Но другата страна на живота му, онази с неконтролируемото пътуване във времето, едновременно му предлага уникална перспектива към света и хората, и прави най-важните му връзки изключително трудни.

212093_bБенджамин Франклин, изд. Апостроф

Изобретател, енциклопедист, дипломат, един от Бащите-основатели на Съединените американски щати – Бенджамин Франклин е бил забележителна личност и неговите биография и автобиография са интересно четиво за всеки любопитен ум.

Обсъждайки важните въпроси на деня, Франклин и съмишлениците му стигат до идеята да съберат книгите, които понякога използват, на едно място. По-късно Франклин разширява идеята, стигайки до първата библиотека в Съединените щати, където започва работа първият библиотекар, а по-късно самият Франклин заема позицията му. Днес скромното му начинание е прераснало в Филаделфийската библиотечна организация, която съхранява една от най-значимите колекции на писмени материали в САЩ.

211361_bБиблиотекарите и вълшебната лампа“ от Грег Кокс, изд. Бард

Огромна, великолепна, тайна библиотека. Книги и купища други артефакти, пропити с магия, някои до такава степен, че са като живи. Четирима библиотекари. Един пазител.

Търсенето на съкровище винаги е заплетена работа, ако то е вълшебно – става още по-интересно, а когато и противниците ти използват магия, успехът е под голям въпрос. Приключенията на библиотекарите винаги са в този стил, както на малкия екран, така и в тази книга.

204018_bДюи, котето от малката провинциална библиотека“ от Вики Майрън, изд. Еднорог

Животът на една истинска библиотекарка – понякога изпълнен с топлина и книги, понякога с проблеми и несгоди. А Дюи е константата в живота ѝ, вечна радост и утеха, дори в най-трудните мигове.