Начало / Критика / Киберпънкът е още жив

Киберпънкът е още жив

Яна Андреева, Хеликон Съборна

212157_bГодината е 2044-та. Земята е брутално за живеене кътче – дистопичен свят на глад, безработица, жажда за власт, енергийна криза, екологична катастрофа. В резултат на свръхнаселеността се формират огромни гета. В едно от тях живее 18-годишният Уейд Уотс. Лишен от амбициозност, но невероятно умен.

„Ще се удивите колко много работа може да свърши човек, когато няма личен живот. Дванайсет часа на ден, седем дни в седмицата е предостатъчно време за учене.“

Единственото занимание, придаващо смисъл на живота му е ОАЗИС – огромна виртуална реалност, бъдещето на интернет. Един технически съвършен симулатор. В нея всеки може да е всеки. Място, на което от Никой се превръщаш в Някой.

Създателят на ОАЗИС, Джеймс Холидей, не е сред живите, но преди да почине , е оставил завещание. То гласи, че ОАЗИС е игра, чиято крайна цел е да бъде намерено Великденското яйце. А намерилият го печели несметното състояние на Холидей и компанията му.

Уейд е поредният хънтър, издирващ Яйцето. Бедата е, че петгодини след обявяването на завещанието не е намерен дори първият куест, който да отключи играта. Но умът на Уейд е остър като бръснач. Уликите са налице и първият ключ светкавично попада в ръцете му.

Тех-гигантът IOI (Innovative Online Industries) е корпорация, чиято цел е същата като на обикновените състезатели – да стигне до скритото великденско яйце в играта. Целта им, обаче е коварна – нов „световен” ред и унищожаване на цялото виртуално пространство, чрез агресивна и много алчна монетизационна кампания.

Оттук започва яростна борба на живот и смърт между един обикновен играч и технологично чудовище.

Ърнест Клайн е гений. Той не създава типичния антиутопичен роман, а свръхтехнологично игрово поле, върху чиито страници освен битки, изумителни факти и различни песни, филми и игри от 80-те години на XX век, ще ви залее огромно напрежение и приключенски дух.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

220px-Ernest_cline_2011

„Играч първи. Приготви се“ на Ърнест Клайн излиза на български

Дебютният роман на американския писател Ърнест Клайн ще излезе на български, съобщи издателство „Интентс“. „Играч …