Начало / България / Чудомир все още не е получил опрощение от църквата

Чудомир все още не е получил опрощение от църквата

44 години след смъртта на Димитър Чорбаджийски – Чудомир Българската православна църква все още не е намерила сила и време да даде заупокойна молитва на гроба на писателя. На 26 декември 1967 г. болният от рак Чудомир слага край на живота си. Според каноните на църквата над гробовете на самоубийците не се ръси миро. Този факт беше припомнен от портала 5-minuti.com в деня, в който е погребан емблематичният български писател  – 28 декември.

Редакторите на сайта актуализираха статия, писана преди 9 години от журналиста Веселин Стоянов, в която е цитиран старозагорският митрополит Панкратий, който казва: „Бог да го прости! Мир на праха му!“. На практика това изказване е опрощение, а такова може даде само архиерей, какъвто е рангът на Панкратий.

Чудомир е роден на 25 март 1890 г. в старозагорското село Турия. Той е петото дете в семейството на Мария Дончева и хаджи Христо Чорбаджийски. До 16-годишна възраст учи в старозагорската гимназия „Иван Вазов“. През 1913 г. завършва Държавното художествено-индустриално училище в София. През юношеските си години получава своя прякор „Чудомир“, който по-късно използва и като псевдоним. Участва в Балканската и Първата световна война. В периода 1920–1933 г. работи като гимназиален учител в Казанлък. През 1929-1930 г. специализира рисуване в Париж. До смъртта си е председател на читалище „Искра“ и директор на Историко-етнографския музей в Казанлък. От 1938 г.е член на Върховния читалищен съвет, а през 1959 г. става народен представител. Погребан е в двора на къщата си в Казанлък.

 

Фото: bgizlet.com

От и за Чудомир тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …