Начало / Свят / В Лондон това лято ще отвори врати „градината с лечебни растения на Антон Чехов“

В Лондон това лято ще отвори врати „градината с лечебни растения на Антон Чехов“

Британският Фонд “Антон Чехов”, основан през 2008 година от преводачката и биограф на писателя Розамунд Бартлет разработва проект „Градината с лечебни растения на Антон Чехов“. Проектът ще бъде представен през месец юли в Лондон на най-голямото изложение за цветя и градини в света Hampton Court Flower, което ежегодно се организира от Кралското градинарско общество от 1804 година насам.
CHekhov-v-melikhovskom-sadu.-Fotografiya.-1892-1894-ggСъобщението е публикувано в руската преса, както и на сайта на музея-резерват на Антон Павлович Чехов „Мелихово“, който консултира авторите на проекта и ще им предостави необходимите документи и материали за неговото осъществяване.
Идеята на проекта е да разкаже за световно известния писател и драматург, показвайки го в една по-различна светлина: като влюбен в градинарството лекар и филантроп.
Градината с площ 80 кв. м. ще бъде оградена с лека дървена ограда, орнаментите и детайлите на която абсолютно точно ще съответстват на рисунките от архитектурната украса на  мемориалната пристройка в Мелихово. С това свое решение авторите целят да покажат символично нейната значимост. Именно тук Антон Павлович е написал своята знаменита пиеса „Чайка“, тук е лекувал болните, тук е намирал усамотение.
CHekhovskiy-sadВ центъра на градината под ябълково дърво ще бъде поставено копие на добре известната, възстановена по фотографии на Чехов градинска маса от Мелихово. Тя ще бъде обградена с копи сено, цветя и билки. В далечния край на градината ще посадят люляк, брези и малки иглолистни дървета.
След края на изложението градината ще бъде прехвърлена на територията на една от британските болници. Впоследствие Фондация „Антон Чехов“ планира да създаде такива уютни кътчета в близост до медицински институции в цялата страна, където  пациенти и персонал  ще могат да избягат от болничната атмосфера.

Цанка Ангелова, Хеликон Бургас