Начало / Без категория / Мартеничка от думи ви връзваме днес

Мартеничка от думи ви връзваме днес

Честита Баба Марта – така се поздравяваме в първия ден на новия месец… Нека усмивката и бодрото ви настроение се сплетат като бялото и червеното конче. Че да ви е добре през целия март.

27858176_10150954324104975_6071704346836976256_n

Усещането ни е за нещо хубаво, нали идва пролет…

Затова и си връзваме мартеничка – на себе си, пък и на най-скъпите ни хора.

Представяте ли си, мартеници по всяка вероятност са правили още траките – изконните обитатели на нашите земи.

Преди хиляда години пък, вече по време на разцвета на Византия, се окичвали клонки с бели и червени конци. Така се раждали ейресионе – може да се каже, че това са предците на нашите мартеници.

Мартеници има и в други кътчета на Балканите

В Румъния например ги наричат мърцишор. Традицията повелява румънците да си ги подаряват заедно с цъфнало кокиче.

Червеният цвят според северните ни съседи символизира любовта, а белият – кокичето, първото пролетно цвете.

И у нас е подобно – червеното е животът, пък бялото, това е щастието.

Една от най-популярните мартеници е с Пижо и Пенда

И тук, разбира се, има легенда. Пижо и Пенда били момче и момиче от наше село. Толкова се влюбили един в друг, че хората после казвали за отдадените любовници, че са като Пижо и Пенда. Затова и да се закичиш с такава мартеница, е на любов…

Ако сте сплели сами кончета тази година, че да направите мартеници, сигурно ви е още по-хубаво. Но най-важното е да посрещнем с усмивка баба Марта. Нали с нея идва и пролетта…

korici221

Книгите също помагат да извикаме пролетта…

Избираме си за целта няколко уханни заглавия… Първото е съвсем ново – „Тайна с дъх на парфюм“. Фиона Макинтош вече ни предложи своята „Кутия шоколад“, така че не се и съмняваме, че и сега ще е интересно. Още повече, че в новата й книга надникваме в тайните на две фамилии, превърнали парфюмите в най-строго охраняваната тайна на света.

Ароматна е и „Сред лимоновите дръвчета“. Представяте ли си гледката на цяла една разцъфнала лимонова горичка. Прибавете към нея аромата на жасмин и ще почувствате атмосферата на романа, създаден от Надя Маркс.

Асфодели цъфтят пък покрай Радослав Гизгинджиев. Честно казано, почудихме се що за растение е това, че и обичаният наш автор му обръща внимание в своята „Повече от любов“. Нали е март, време за пролет, време за полет, разгръщаме и нея… Но преди това проверихме всичко за асфодела.

И да ви кажем, никак не е случайно това растение. Едно време го смятали за символ на задгробния живот. Свързано е с планетата Сатурн, а според предания от древногръцко време, прогонва и злите духове.

Как е при Радослав Гизгинджиев, по-добре проверете сами…

А ние ви казваме още веднъж Честита Баба Марта…

Нека новият месец ви донесе здраве, а с пролетта пък съвсем да ви просветне – и да сте щастливи оттук, поне до края на годината. Мартеничка от думи ви вързахме сега. А книга-мартеничка си изберете сами!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (4 септември – 10 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Холи от Стивън Кинг 3. Войната …