Начало / Без категория / Мартеничка от думи ви връзваме днес

Мартеничка от думи ви връзваме днес

Честита Баба Марта – така се поздравяваме в първия ден на новия месец… Нека усмивката и бодрото ви настроение се сплетат като бялото и червеното конче. Че да ви е добре през целия март.

27858176_10150954324104975_6071704346836976256_n

Усещането ни е за нещо хубаво, нали идва пролет…

Затова и си връзваме мартеничка – на себе си, пък и на най-скъпите ни хора.

Представяте ли си, мартеници по всяка вероятност са правили още траките – изконните обитатели на нашите земи.

Преди хиляда години пък, вече по време на разцвета на Византия, се окичвали клонки с бели и червени конци. Така се раждали ейресионе – може да се каже, че това са предците на нашите мартеници.

Мартеници има и в други кътчета на Балканите

В Румъния например ги наричат мърцишор. Традицията повелява румънците да си ги подаряват заедно с цъфнало кокиче.

Червеният цвят според северните ни съседи символизира любовта, а белият – кокичето, първото пролетно цвете.

И у нас е подобно – червеното е животът, пък бялото, това е щастието.

Една от най-популярните мартеници е с Пижо и Пенда

И тук, разбира се, има легенда. Пижо и Пенда били момче и момиче от наше село. Толкова се влюбили един в друг, че хората после казвали за отдадените любовници, че са като Пижо и Пенда. Затова и да се закичиш с такава мартеница, е на любов…

Ако сте сплели сами кончета тази година, че да направите мартеници, сигурно ви е още по-хубаво. Но най-важното е да посрещнем с усмивка баба Марта. Нали с нея идва и пролетта…

korici221

Книгите също помагат да извикаме пролетта…

Избираме си за целта няколко уханни заглавия… Първото е съвсем ново – „Тайна с дъх на парфюм“. Фиона Макинтош вече ни предложи своята „Кутия шоколад“, така че не се и съмняваме, че и сега ще е интересно. Още повече, че в новата й книга надникваме в тайните на две фамилии, превърнали парфюмите в най-строго охраняваната тайна на света.

Ароматна е и „Сред лимоновите дръвчета“. Представяте ли си гледката на цяла една разцъфнала лимонова горичка. Прибавете към нея аромата на жасмин и ще почувствате атмосферата на романа, създаден от Надя Маркс.

Асфодели цъфтят пък покрай Радослав Гизгинджиев. Честно казано, почудихме се що за растение е това, че и обичаният наш автор му обръща внимание в своята „Повече от любов“. Нали е март, време за пролет, време за полет, разгръщаме и нея… Но преди това проверихме всичко за асфодела.

И да ви кажем, никак не е случайно това растение. Едно време го смятали за символ на задгробния живот. Свързано е с планетата Сатурн, а според предания от древногръцко време, прогонва и злите духове.

Как е при Радослав Гизгинджиев, по-добре проверете сами…

А ние ви казваме още веднъж Честита Баба Марта…

Нека новият месец ви донесе здраве, а с пролетта пък съвсем да ви просветне – и да сте щастливи оттук, поне до края на годината. Мартеничка от думи ви вързахме сега. А книга-мартеничка си изберете сами!

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …