Начало / Свят / Най-голямата плаваща книжарница в света пътува към Мексико

Най-голямата плаваща книжарница в света пътува към Мексико

13871363wКорабът „Logos Hope“ се смята за най-голямата плаваща книжарница в света, пише испанският вестник Ел Паис. От 2009 г. той обикаля пристанищата на Европа, Америка, Азия и Африка и продава книги на нормални цени. Зареден е с над 5000 заглавия, а следващите държави в маршрута му са Гватемала и Мексико, където се очаква да пристигне през март.

Logos-Hope-2„Това е една чудесна история, защото всеки посетител на кораба ще може да сподели обичаите и културата си с екипажа, съставен от доброволци от над 60 държави“, споделя Павел Мартинес от пресслужбата на кораба. Очаква се „Logos Hope“ да пристигне в пристанището Пуерто Бариос в Гватемала около 3 март, където ще остане до 22 март. След това ще отплава към Мексико, за да продължи южноамериканското си пътешествие, започнало през януари в Картахена, Колумбия. На кораба, дълъг 132 метра, посетителите могат да се насладят на литература от целия свят, културни събития, конференции, концерти, театрални постановки и семинари. „Програмата ни е различна във всяко пристанище“, уверява Мартинес и добавя: „Друго важно е, че предлагаме дарения на книги за сиропиталища и училища с малко ресурси, а също и филтри за пречистване на вода и очила за четене в уязвими райони. Участваме и в проекти за строеж или реновация на обществени центрове“. Входът за кораба е свободен за деца и пенсионери във всички пристанища. Останалите посетители заплащат билет на много ниска стойност.

„Logos Hope“ вече е обиколил Азия, Америка, Африка и Европа, където е посетен от над 46 милиона души. Той обаче не е първият подобен кораб – заедно с плавателните съдове „Logos“, „Logos II“ и „Doulos“ общият брой на посетените от тези плаващи културни центрове по целия свят е повече от 150. През 2004 г. „Logos Hope“ е придобит от немската компания OM Ships International, която управлява такива плаващи книжарници, промотиращи културен обмен и услуги за общността. През 2009 г. корабът започна мисията си като най-голямата плаваща книжарница в света, на която в следващите месеци предстои да акостира в Панама, Гватемала, Салвадор и Никарагуа.