Начало / Любопитно / Най-странните неща, намирани в книги, са…

Най-странните неща, намирани в книги, са…

4232Какво ли се крие сред страниците на старите книги? Задавайки си този въпрос, понякога получаваме неочаквани отговори. Сайтът Атлас Обскура попита читателите си какви са най-странните предмети, намирани от тях в книги, и отговорите са повече от интригуващи. Сред тях са дъвки, носни секрети, конци и власинки, хербарии, насекоми.

Шест души споделят за открити парчета бекон, а много други – за пари, от няколко банкноти до малки състояния. След парите, най-често откривани са наркотици – листа марихуана и дори листче LSD. Читател споделя за оригинална изрезка от вестник за потъването на кораба „Титаник“ в книга със същата тематика. Друг намира предсмъртно писмо в книга за самоубийства. Забравени любовни писма, семейни снимки, медицински изследвания и автографи от известни хора – всички втъкнати между забравени страници. Ето и някои от най-интригуващите:

Пари, но не какви да е

В стара семейна библия читател от Пенсилвания открива плик с надпис „Заплатата на дядо от Гражданската война”, а вътре – наистина стари банкноти за службата на упоменатия дядо.

Невероятно съвпадение

Анна Макманус от Ирландия разказва, че пред 1982 г. в Дъблин си купила книга на старо и вътре открила негатив. Проявила го и се оказало, че на него е самата тя на три години пред някогашната им семейна къща, дори номерът на улицата се виждал. Показала я на майка й и тя нямала представа от къде се е взел негативът. Книгата била „Гордост и предразсъдъци” и според теорията на Анна, тя е принадлежала на баба й, която живеела наблизо и била запален читател. Жената често дарявала книгите си за благотворителност.

Рисунки и бележки

Тиаго Амарал от Бразилия разказва, че е намирал много интересни рисунки и бележки в книги, купувани на старо. Една от тях била на пушеща жена – скица с молив и надпис „От Гуида за Росарио, спомен от един забележителен ден”. На гърба на снимка на голямо тъжно куче било написано на португалски „Роден на 17 февруари 1971 г.” Веднъж Тиаго намерил любовно стихотворение, писано от жена до любимия й, но явно останало неизпратено.

Храна

Грейс от Калифорния споделя, че като продавач в книжарница е намирала много неща в книги, но признава, че повечето произхождали от носовете на бившите им собственици. Веднъж обаче открила цяла обелка от ябълка, изсушена между страниците на учебник по компютърно програмиране.

Загубени писма

Мойра Коровиц от Мериленд работи в антикварна книжарница и намирала много изсушени цветя, странни рецепти, снимки, бележки и т.н. Но любимо й е писмо във френска книга за Байрон, издадена през 1929 г. То е написано върху бланка на агенция АП, датирано от 14 март същата година и е изпълнено с копнеж.

Генетичен материал

Доста голям кичур кафява коса, вързан с панделка, изпаднал от стар албум със снимки в антикварен магазин, в който работи Джоуди от Сан Хосе.

Телесни части

Читател от Италия споделя, че в библиотеката, в която работел, веднъж намерили човешки пръст в книга.

2321Новини

Едуин Дъглас от Филаделфия открил открито писмо от 1890 г., в което се твърди, че местният шериф не бива да се обвинява за бягството на убиец от градския затвор.

Скрити истини

Лили Палатинус от Будапеща, която работи в книжарница, споделя, че любимо й е кратко, никога неизпратено писмо от тийнейджър в летен лагер до родителите му. Писмото е писано по време на комунистическия режим, когато младежите посещават тези лагери независимо от волята им и също така по правилник пишат писма до дома – за това колко страхотен е лагерът, как щедра и перфектна е политическата система. Всяко писмо, разбира се, е проверявано от властите. А това, намерено от Лили, е друг тип писмо. В него авторката му пише, че иска да се прибере, защото лагерът е същински ад.

Изгубени домашни любимци

Ребека Маклод разказва, че като дете имала златна рибка в малък аквариум пред библиотеката. Един ден рибката просто изчезнала и цялото семейство не успяло да открие къде е отишла. След години самата Ребека я намерила изсушена в една от книгите от библиотеката.

imageШунка

Майкъл от Орегон разказва, че през септември 2005 г. в Портланд си купил книга на старо. Вътре намерил касова бележка за купуването й на летището в Лос Анджелис през 2004 г., както и самолетен билет от същата дата и с името на купувача, платил за книгата и пътувал от Ню Йорк. Но в книгата имало още 50 руски рубли, малка изрезка от вестник с текст „Обичам шунка!”, а на гърба й – скица на малко жълто куче порода чихуахуа. Дали то харесвало шунка? Или пък собственикът е купил шунка срещу останалите рубли?

Зловещи бележки

Кейси Абрибат от Ню Йорк пише, че в старо издание на „Екзорсистът” открила бележка, гласяща „С такива мисли в съзнанието си той бавно наблюдаваше как водата се превръщаше във вино”. Естествено, такива бележки винаги излизат на бял свят нощем.

Исторически документи

Ровейки в университетската си библиотека за пътуванията на Дарвин, Арт Шапиро открива не какво да е между страниците на стара книга по темата, а оригинално писмо от капитана на кораба, с който пътувал изследователя. Капитан Фицрой пишел до корабната компания по куп организационни дела, а фактите и датите напълно съвпадали с известното на историците за пътуването.

image22Мистериозни снимки

Джей Ел Стрикланд от Алабама купува стара книга от църковна разпродажба, а вътре намира не какво да е, а две зловещи снимки на клоуни, единият държащ дете на коленете си. Те не били датирани, но определено от такива снимки побиват тръпки.

Важни изследвания

Джон Мей от Далас открил бележка в книга на Том Кланси, с подробно описани всички страници от изданието, на които има използвана псувня.

Планове

Брус Фалконър от Вашингтон намира не какво да е, а „Моето околосветско пътешествие” – подробен план на предишен читател, обхващаш годините от 1970 до 1982 г. Планът включвал приключения, дълбоководни гмуркания, лов на тигри, плавания през далечни морета, туристически обиколки из Европа и Русия. Финалът на плана е в Сан Франциско, а последното изречение от него гласи „Продай лодката за земя и основи ранчо”.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …