Начало / Свят / „ХарпърКолинс” съди „Оупън Роуд” за нарушени авторски права

„ХарпърКолинс” съди „Оупън Роуд” за нарушени авторски права

 Американската централа на издателството „ХарпърКолинс” ще съди „Оупън Роуд” – специализирала се в дигитализация на книги, за нарушени авторски права, съобщава thebookseller.com. Причината е, че „Оупън Роуд” публикува в електронен вариант детската книга от 1972 г. „Джули от вълците” през октомври тази година.

От „ХарпърКолинс ” твърдят, че когато са подписали договор през 1971 г. с авторката Джийн Крейгхед Джордж, тя им е дала абсолютни права върху творбата си – да я публикуват във всички възможни варианти, налични сега или открити в бъдеще. От издателската къща уверяват, че ще направят всичко необходимо за да поправят това нарушаване на авторските права. В „Оупън Роуд” обаче са сигурни, че авторката е дала правата за електронно разпространяване на произведението именно на тях и претенциите на „ХарпърКолинс” са без основание.

Джийн Крейгхед Джордж е американска писателка, родена през 1919 г. Тя е авторка на множество книги за деца и юноши. Най-популярната й творба е „Джули от вълците” (1972 г.), която постига голям успех – продадени са 3,2 милиона копия от нея. Тя има 2 продължения – „Джули” (1994 г.) и „Джули и нейната група вълци” (1997 г.). Фото:jeancraigheadgeorge.com

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …