Начало / Без категория / Да пишеш за болката с любов

Да пишеш за болката с любов

Всяка година, в началото на февруари, има един ден, в който символично отбелязваме, че притежаваме воля да се справим с болестта на болестите – рака. А едно от средствата, които помагат да променим нагласите и мисленето си, са именно книгите. Няколко примера за това от Краси Проданов.

nature-plant-flower-spring-botany-flora-1287412-pxhere.com

Ако освободим душата, и тялото може да оздравее

Болката е първото нещо, за което се сещаме, споменем ли болестите. Но има болка, която покосява тялото, и друга – дето стиска в примка душата.

Ако освободим душата, казват сума ти прекрасни книги, имаме шанс да излекуваме и тялото. Но мисията е трудна – иска се много вяра и надежда.

И все пак, има как да се роди тази вяра… Има как душата да погледне към светлината.

Лекарство за стенещи от болка души например е създал Джон Грийн

Още сюжетът на „Вината в нашите звезди“ сякаш те кара да затръшнеш веднага книгата и да избягаш надалеч. От болката в нея.

Макар че прочетеш ли и ред, ще искаш да стигнеш до края.

Хейзъл – главната героиня в романа, си мисли, че е най-нещастното същество на света, докато един ден в живота й не се появява Огъстъс. И двамата са на 16 – и двамата неизлечимо болни. Дали пък животът няма да им дари по-лека съдба?

Джон Грийн поднася топло и задушевно проблем, който по правило оставя дълбока травма в съзнанието. Обществото крие подобни теми от децата. Но тази книга я предлага някак чисто и по човешки. Приятелски, а заедно с това – и с много любов.

За да пишеш за рака с чувство за хумор, се иска и смелост, и много талант. Резултатът е една болезнено красива история, както оценява критиката „Вината в нашите звезди“. А като последствие от това написаното от Грийн вече е съвременна тийн-класика.

dushata09

История за болката в живота на Стефан Данаилов

Повечето пъти си мислим, че болестта ни хваща неподготвени. В този момент най-ценна е реакцията на хората около нас. Пример за това е историята на един от най-обичаните в нашето кино – Стефан Данаилов. Знакова фигура в областта на културата, депутат и дори министър, той споделя истината за болестта си в „Романът на моя живот“. Биографията му, създадена от Георги Тошев, съдържа цяла една глава, наречена „Болестта като предупреждение“.

Но и тук първото, над което се замисляме, е защо животът избира именно болката, че да ни направи по-силни… По ирония на съдбата, докато самият актьор се лекува, съпругата му Мария крие от него за собствената си болест. С цената на своя живот спасява неговия.

Луиз Хей оздравява благодарение на вътрешния си глас

Да приемем болестта всъщност е първата крачка към това да я преодолеем. Понякога се получава, друг път – не. В един момент например голямата Луиз Хей се разболява от рак на шийката на матката. Подлага се на лечение, на строги диети, но вътрешният й глас нашепва друго. Истинската причина за нейната болест всъщност е неумението да прощава. Затова тя решава да излекува първо собствените си гняв и страх. В резултат болестта изчезва, а Луиз ни радва с книгите си чак до 90-ата си година.

bible-1136785-1920

Най-важна е съпричастността ни

Ето заради всички тези примери с любов и съчувствие се замисляме за онези, които са се сблъскали с болестта. А самият ден – денят на борба с рака, се отбелязва от повече от 800 организации по целия свят. Всяка година, на 4 февруари, те обръщат внимание, че сред нас има хора, които страдат. Събират се и средства, за да е по-ефективен начинът, по който се противопоставяме на рака. Но първото лекарство – това е съпричастност, съпричастност и любов. И книгите, които разтворихме, точно това ни казват. А всички ние, които обичаме да четем, добре знаем, че и книгите са път към здравето. Точно него искрено ви пожелаваме!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Processed with VSCO with hb2 preset

„Ана Каренина” – великата приказка за любовта е на 145

Романът напомня да различаваме добро и зло Лев Толстой се вдъхновява за книгата от Пушкин. …