Начало / Свят / Затвор за библиотекарка, крала и горила книги

Затвор за библиотекарка, крала и горила книги

fahrenheit-451-burning-booksЕлизабет Макгрегър от Уелс ще прекара 12 месеца в затвора за кражбата на стотици книги от библиотеката в градчето Хирваун, където работи. Служители на областната библиотека в Ронда Кенън Тав забелязали, че много заглавия от клона им Хирваун започнали да изчезват, съобщава сайтът Bookstr.

Когато домът на Макгрегър бил претърсен от полиция, били открити стотици заглавия, които тя планирала да продаде в еВау. Книгите били навсякъде из къщата в кутии и торби. Разследващите открили и изгорени издания, което ги навело на мисълта, че библиотекарката е планирала да заличи следите си.

Книгата, чиято кражба най-много разгневила властите, била посветена на трагедията в градчето Аберван през 1966 г., когато свличане на скална маса води до смъртта на 144 души, 116 от които деца. Според съдията, произнесъл присъдата, тази книга има повече историческа и културна, отколкото финансова стойност. А на библиотекарката, отстранена от работа безславно, предстои година, в която да размишлява над деянията си в затвора.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …