Начало / Свят / #MeToo противопостави феминизма и Маргарет Атууд

#MeToo противопостави феминизма и Маргарет Атууд

margaret-atwood-handmaids-tale-portraitКанадската писателка Маргарет Атууд среща сериозен отпор в социалните медии, след като изрази съмненията си в движението #MeToo и призова вместо това за съдебни процедури, пише Гардиън. Според нея, #MeToo е симптом за неработеща правосъдна система и представлява сигнал за пробуждане.

В статията си „Лоша феминистка ли съм?“ Атууд изразява съмнение каква ще е новата обществена посока и уточнява: „Ако правосъдната система е байпасирана заради засечена неефективност, какво ще е развитието на казуса? Кой ще успее да пречупи статуквото?“ И изразява съмнението, че резултатът ще остави жените разединени: „В екстремни ситуации екстремистите печелят. Идеологията им се превръща в религия и всеки, който не вярва в нея, е еретик или предател, а центристите се асимилират“.

Писателката прави паралел със ситуация от миналата година, в която получава обвинения, че е „лоша феминистка“, след като подписва отворено писмо, призоваващо за съдебен процес срещу преподавател, обвинен в сексуално посегателство. При този случай Стивън Галоуей, който ръководи програмата по творческо писане на Университета в Британска Колумбия, е уволнен след месец разследване. Според университетската управа нито едно от обвиненията не е доказано. А Атууд, от своя страна, обвинява университета в липса на прозрачност и посочва, че Галоуей е бил помолен да подпише конфиденциално споразумение за освобождаването му: „Обществото, в това число и аз, беше оставено с впечатлението, че този човек е сериен изнасилвач и всеки може да го обвинява публично, докато той мълчи според условията на споразумението. Честен човек би предпочел правосъдието и доказателствата, вместо тази ситуация“. И сравнява казуса с дело срещу вещици, в което вината е вменена от обвиняващите – идеята за вина по презумпцията на обвиняващите винаги е използвана за налагане на нови форми на подтисничество, допълва Атууд и предупреждава, че линчът е присъщ на тълпата и при него правосъдието е захвърлено за сметка на нови, извънредни властови структури.

Мнението на Атууд предизвика широк отзвук сред потребителите на социалните мрежи, които споделят мнения като:

„Ако Атууд иска да прекрати враждата между жените, трябва да спре да се обявява срещу младите и по-малко овластените и да започне да се вслушва в тях.“

„В днешния антиутопичен свят един от най-важните феминистки гласове се обръща срещу по-слабите жени, за да защити силните си приятели мъже.“

Някои обвиняват Атууд в използване на позициите й за заглушаване на тези, които са изказали обвинения срещу Стивън Галоуей. „Недоказано“ не означава невинен, означава липса на достатъчно доказателства за присъда“, пише потребител на Туитър.

Има и такива, които защитават Атууд: „Притеснително е да се види как Маргарет Атууд е атакувана заради гледната си точка за „невинен до доказване на противното“, все пак това е в основата на цивилизованите общества. И все още е така, нали?“

Пред Гардиън самата Атууд се позовава на Общата декларация за правата на човека и напомня, че всеобщите права не означават лишаване на жените от такива. И подчертава, че сме изправени пред избор – да поправим системата или да я изгорим до основи и заменим с нова.

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …