Начало / Читатели / 5 съвета как да четете повече от една книга едновременно

5 съвета как да четете повече от една книга едновременно

visuel-377x181@2xНаскоро близък приятел обяви, че го заливам с твърде много книги, а и информация за тях. И от нетърпение да се увери в думите ми, започва да чете твърде много книги едновременно.

Всъщност често се сблъсквам с учудването на хората около мен, като спомена, че чета много книги едновременно. „Как успяваш? Не се ли объркваш?“, питат ме често. Попаднах на този текст в сайта Bookriot, в който „брат по съдба“ споделя същия проблем.

Ето неговите съвети за четене на няколко книги едновременно:

  1. Четете различни жанрове

Това е най-важният съвет. Нищо няма да Ви обърка повече, ако четете книги, които си приличат. Четенето на различни жанрове осмисля четенето на повече от една книга в един момент. Ако търсите разнообразие в четенето – това е Вашият шанс. Така няма да се окажете „затворен/а“ в една книга или жанр.

Аз обикновено чета по три книги – един роман, една нехудожествена книга и може би поезия, или сборник разкази, или комикс – нещо, което върви бързо и може да се чете оттук – оттам.

  1. Четете различни книги на различни места

Любимото ми място за четене е леглото. Но не винаги имаш време да четеш в леглото. Ако намеря такова, то обикновено е кратко. Но в никакъв случай това не е пълният ми читателски живот. Имам един час път до работа. Затова чета в трамвая всеки ден. И често не мога да чета една и съща книга в тези два случая. Мога да чета тежки и сериозни книги в леглото, но когато опитам да вникна в тях в 7 сутринта, свит на малката седалка в трамвая, очите ми само прескача от ред на ред. Така че за пътуването до работа избирам някое по-леко четиво.

  1. Четете през всяка отворила ви се минутка

Колкото и да обичам да чета романи, не мога да го правя, докато пътувам. Или докато чакам някой приятел, който закъснява. Така се случва да чета различни книги в различни ситуации. Имам голяма книга, която чета у дома, но имам и книги в Киндъл-а си за всеки случай и той винаги е в мен. А имам и аудио книги за моментите, в които се разхождам.

  1. Четете според настроението си, а не според списъка си за четене

Мисля, че всички запалени читатели имат строго определена идея кои книги трябва да прочетат. И това е много хубаво. Понякога! Но в някои случаи е добре да се пуснете по течението. Ако започна книга, която наистина искам да прочета, но усетя някакъв различен порив, обикновено захващам друга книга. Просто защото не съм в настроение за тази. Но това не означава, че я зарязвам напълно. Просто си взимам малка почивка. И така камарата с книги, които чета, нараства.

  1. Отделяйте колкото време е нужно

И накрая  – не откачайте, ако ви отнеме месеци, за да завършите някоя книга, защото четете твърде много други едновременно. Понякога ще се случва. А понякога ще установите, че четете твърде малко. И това се случва. Но най-важното е, да си прекарвате добре, когато четете!

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …