Начало / Свят / 3500 окултни ръкописа ще бъдат дигитализирани и достъпни онлайн благодарение на Дан Браун

3500 окултни ръкописа ще бъдат дигитализирани и достъпни онлайн благодарение на Дан Браун

ил.1.Ако има нещо общо между автора на „ПроизходДан Браун и този на „Вавилонската библиотека“ Хорхе Луис Борхес, това е любовта им към малко известните религиозни и окултни книги и артефакти. Защо сравнявам Борхес – един от най-уважаваните, но трудни за четене, латиноамерикански писатели и известния американски автор на световни бестселъри, Дан Браун? Причината е само една – въпреки голямата разлика в стиловете им на писане, Борхес би бил дълбоко трогнат от жеста на Браун, дарение от 300 000 евро на Амстердамската библиотека Ритман, известна като „домът на живи книги“.
ил.2.Дарението ще позволи на служителите на библиотеката да дигитализират хиляди издания от преди XX в. Те ще са в областите алхимия, астрология, магия и теология, сред които и инкунабулът „Корпус Херметикум“ (1472 г.): документите, в основата на Херметичното знание; „За триумфиращото животно“ от Джордано Бруно (1584 г.): графично представяне на Десетте Божи заповеди според Кабала.
От библиотекта Ритман казват, че Дан Браун е страхотен неин почитател и я посещавал неколкократно, докато пишел „Изгубеният символ“ и „Ад“. Сега той ѝ се отплаща. Част от приходите от най-продаваните му романи, заедно с приноса от 15 000 евро от Холандския културен фонд, ще ползволят на сърцето на колекцията на билиотеката − „около 3 500 древни книги“ скоро да стане достъпно онлайн в архив, наречен „Херметично отворен“.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Open Culture“

Прочетете още

livrarialello

„Луфтханза” препоръчва най-хубавите места за четене

Фаворити на авиокомпанията са Дъблин, Пекин, Ню Хейвън, Мюнхен и Порто ДЪБЛИН: Върху книгите е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.