Начало / Любопитно / Използвайте „пластовия“ похват на четене, за да се справите с големия запас от книги

Използвайте „пластовия“ похват на четене, за да се справите с големия запас от книги

Мелание Пинола

booksТолкова много книги, толкова малко време. Ако ви е трудно да изчитате до края книгите, които започвате, или искате да стигате до края по-бързо, обмислете „пластовия“ похват на четене.
Методът идва от автора на „Дизайн за хакери“ Дейвид Кадави, които се определя като доста разсеян човек, с никакво уважение към авторитетите. Подходящ за такъв тип личност, методът предполага книгата да не се чете от корица до корица по последователността, по която е написана, а да прехвърляте от глава на глава частите, които ви интересуват. Тази система е подходяща само за нехудожествени книги.
При „пластовия“ похват първо се запознавате със съдържанието на книгата. За всяко заглавие на глава се замисляте дали привлича интереса ви. Така започвате с тези, които ви се струват най-интересни или информацията ви е необходима в момента и се прехвърляте към следващите глави на същия принцип.
Това е доста по-практичен метод за четене на нехудожествени книги. Така, дори и да не прочетете абсолютно всичко, ще добиете обща представа за темата и ще се сдобиете с нова информация.
„Цялата идея на този метод е да следвате любопитството си. Вместо да губите седмици или дори месеци в бавно четене на книги, които не са ви интересни или в момента необходими, ще намирате по-бързо тези, които наистина са“, казва Кадави.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Лайф хакер“

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …