Начало / Класации / Други / „Ню Йорк Таймс“ определи 100-те най-забележителни книги за 2017 г.

„Ню Йорк Таймс“ определи 100-те най-забележителни книги за 2017 г.

profile_cropped_15081490992017 г. е в края си и по традиция най-авторитетните издания и медии започнаха постепенно да публикуват класациите с най-важните за годината книги. Без да подрежда заглавията „Ню Йорк Таймс“ вече обяви избора на своите известни критици за най-забележителни книги, разделени по категории – художествена и нехудожествена литература и поезия. Списъкът обаче е временен, като от изданието обещават актуализиран такъв на 4 декември.

Сред посочените от авторитетната медия като важни книги за 2017 г. са новият роман на авторката на „Момчетата Бърджис“ Елизабет Страут „Anything Is Possible“. Тук е и „Autumn“ на Али Смит, позната у нас със „Случайността“, „Там, но за това“ и „Момче или Момиче“.

Вече има и недоволни от публикацията на „Ню Йорк Таймс“. Запалени читатели обявиха, че недоумяват, защо в класацията липсват заглавия като „Difficult Women“ от Роксан Гей или „The Ministry of Utmost Happiness“ на Арундати Рой („Богът на малките неща“).

За сметка на това е включена „Christmas Days: 12 Stories and 12 Feasts for 12 Days“ от Джанет Уинтърсън. В списъка е и „Forest dark“ от авторката на „История на любовта“ Никол Краус.

Пол Остър с „4 3 2 1“ също е отбелязан, както и Джефри Юдженидис, чийто сборник с разкази „Fresh complaint: Stories“ отскоро е на англоезичния пазар. Разбира се, почетен е и носителят на международния Ман Букър Давид Гросман с „Един кон влязъл в бар“.

Последните романи на Дженифър Игън – „Manhattan beach“, и Джон Банвил – „Mrs. Osmond“ също са отбелязани за забележителни.

Сред нехудожествената литература впечатление правят „The Invention of Angela Carter: A Biography“ от Едмън Гордън, „The Undoing Project: A Friendship That Changed Our Minds“ от Майкъл Луис, „What Happened“ от Хилари Клинтън и др.

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …