Начало / Критика / Теодора Стефанова – живот между фикция и реалност

Теодора Стефанова – живот между фикция и реалност

210029_bАлександра АЛЕКСАНДРОВА, Колибри

Автомобилна катастрофа помрачава безгрижния живот на Теодора и я изпраща в кома за 18 дни. След това за нея никога нищо вече не е същото.
Осмото чувство – ключът към вселената“ е новата книга на Теодора Стефанова. За широката публика тя е позната като „гадателката на Берлускони“, но в тази своеобразна изповед читателят може да надникне в миналото ù и да опознае детския ù свят, първите ù влюбвания, обичта към близките, бурните ù младини.  Забележителният ù живот я повежда в различни кътчета от България, среща се с „леля Ванга“, както тя я нарича, отива да живее в Италия, гостува в Америка…
След злополуката животът ù се преобръща на 180 градуса. Необяснимо за нея и до днес е защо и как в този момент умът й се отключва, за да приеме посланията на един висш интелект от космоса… Унилсън е името на извънземното, с което тя влиза в контакт и започва един нов живот на границата между ирационалното и реалността.
Отключих себе си и се оставих на светлината. Съществуват много определения за хората, които притежават дарби, подобни на моята. Но аз всъщност съм носител на послание. Човек с мисия. Проводник на добра енергия. Едва ли е по силите на някого да успее да прекърши света, но аз вярвам, че ще успеем да изкореним злините. Заспивам и се будя с мисълта, че мога да накарам всеки човек да отвори очите си за добрината. Посланието, което идва от една далечна и друга планета, е по-силно от всички нас. Ще пребъде. Ще изкореним предразсъдъците си и няма да се делим и съдим.
Книгата бавно се плъзга от личната история към вселенската мъдрост. Навлиза в неподозирани дълбини, разкривайки не само тайни за бъдещето на света, но и подробно описва пробемите, които днес хората носят в душата си. Философията в посланието на Теодора се крие в простичката мъдрост да бъдем добри и да си даваме любов. И макар и тези думи да са се превърнали в клише, те все още са светлина. Продължават да бъдат това, което трябва да следваме. Дали някой ден ще се научим да поставим приемането и емпатията над злобата и егоцентризма си?
Изкореняването на завистта и егоизма е трудно постижимо, но не и невъзможно. Ще бъдем истински свободни и щастливи тогава, когато поставяме нуждите на другите пред нашите собствени. Тогава, когато материалните облаги не ни водят за носовете. Срещайки се с истинската добрина, ще можем да реализираме космическото братство и да изтълкуваме правилно Светото писание, в което се крие цялата вселенска истина за света.
Днес неспирно се давим в оплакванията си и хвърляме вината за неуспехите си върху някого другиго. Политиците, родителите, съседите, новото поколение, старото, режима. Кога ще ни помогне някой? Изобщо ще бъде ли подадена ръка, която да целунем и в която да се вкопчим. Ръка, която да изтрива нежно сълзите ни. Понякога това, което търсим нейде далеч и отвъд, е по-близко, отколкото предполагаме…
Невъзможно би било да смятаме, че някой ден планетата ще осъмне с милиарди еднакви хора. Достатъчно е да има водачи. Осветени души, които да покажат верния път на останалите.
„Осмото чувство – ключът към вселената“ не само ще разкрие пред вас какви трудности очакват човечеството, но и прогнозите на авторката за бъдещето на страни като България, Италия, Франция, Германия, Аржентина, Хърватия, Палестина, Швеция, Дания и много други. Това е една своеобразна обиколка из близкото бъдеще на света ни, в която тя ще ви покаже как ще се промени политическата карта, ще съумеем ли да опазим природата си, какви ще бъдат децата, които ще се раждат и как ще се справим с присъствието на изкуствения интелект…