Начало / Свят / Как Гай Фокс остави взривоопасно литературно наследство

Как Гай Фокс остави взривоопасно литературно наследство

guy-fawkes-masksЛитературното наследство на т.нар. Барутен заговор, завършил с арестуването на Гай Фокс на 5 ноември 1605 г., се ражда веднага и е неочаквано звездно, пише Гардиън по повод годишнината на един от най-известните бунтовници в историята, превърнал се в символ на движението на Анонимните по целия свят.

В книгата си „1606: Шекспир и годината на Лир” Джеймс Шапиро намира очевидни препратки към проваления заговор в „Макбет” и „Крал Лир”. Говори се за двойно затъмнение – едно реално от есента на 1605 г. и едно, описано като „дворцово предателство”. Той вижда подобни следи при Бен Джонсън и в младежките творби на Джон Милтън, особено в антикатолическата „На пети ноември”, писана през 1626 г. В нея Сатаната и Папата заговорничат, за да свалят английския лидер. В последствие в „Изгубеният рай” Сатаната използва барута, за да предизвика властта на самия Бог.

През следващите 3 века основните автори игнорирали събитията от 1605 г., но образът на Гай Фокс отново се върнал в обществото – в страховитите маски на деца, които просели пари за фойерверки. За Т. С. Елиът те са алюзия към зомби поста-апокалиптичен свят. Той започва стихотворението си „The Hollow Men” с думите „Ние сме кухите хора / ние сме натъпканите хора / покланяме се заедно / шлемове пълни със слама.” Интересното е, че той визира чучелата, натъпкани със слама и символично изгаряни, които символизират самия Гай Фокс, а от там произтича и думата „guy” в английския език, която днес се използва и за назоваване на хомосексуалните хора.

Има много значими препратки към Барутния заговор в наши дни. Да си припомним за феникса на Дъмбълдор Фоукс в книгите на Дж. К. Роулинг за Хари Потър. 4 века след 1605 г. и само няколко години след 11 септември Гай Фокс отново става популярен – на заговора е посветен сериал на ВВС, блогове, споменава се и в книга на министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, посветена на ислямистки опит да се взриви Уестминстър.

Най-голяма популярност, обаче, печели филмът на Алън Мур и Дейвид Лойд „В като Вендета”, в който бунтовникът в ситуираната през 80-те години на 20 век антиутопия В носи маска на Гай Фокс. Маската стана символ на хакерската група Анонимните и често се носи от участниците в движението „Окупирай” между 2011 и 2013 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!