Начало / Критика / Приказка с щастлив край

Приказка с щастлив край

Кристина ЦОНЕВА

ил.1.корицаВъв времето, в което живеем, с целия този стрес, вредни емисии, некачествена храна и пр., болестите са навсякъде около нас. Не мислим за тях, ежедневието ни поглъща, докато един ден не срещнем някоя от близо. Най-поглъщащата от тях – ракът. Колко хора, които познавате, са се сблъскали с нея? Не ми се изброява.

Може би са малко, но има хора, които успяват да се спасят, да преживеят диагнозата. Историята на Ади и Милен Цанови, която те ни разказват в книгата „Непрочетена книга за здравето”, е такава. Някои биха определили методите им като нестандартни. Това всъщност е свързване с природата, пречистване, от което тялото има нужда.

Философията, на която Ади стъпва, житейската ѝ гледна точка, изводите, до които е стигнала за Живота са достойни за възхищение. Това са основополагащи неща, с които си мислим всички, че сме наясно (все пак сме разумни същества), но явно в моментите на слабост имаме нужда от човек, който да ни ги припомни, имаме нужда от съвет, от някой, който вече го е преживял, за да ни върне здравата логика.

ил.3.ади и миленПостарах се да се абстрахирам от епитетите като „мисия” и „изпратени, за да просветят хората”, просто защото те лишават книгата точно от необходимия ѝ реализъм, на който стъпват теориите на Ади и Милен. Тези думи у нас носят конотацията на езотерика и др. типове книги за самопомощ, които „промиват мозъка”. Смисълът обаче, който добре личи, облечен в тези епитети, обхваща нещата от живота, на които всеки родител иска да научи децата си, за които всеки, поне малко мислещ и анализиращ света около себе си, човек разсъждава често. Различното в историята на Ади и Милен, която те ни описват в книгата си, е, че когато нещата стават сложни, опасни, те се придържат към тези истини. За разлика от повечето от нас, които просто бягаме при лесното, конвенционалното, познатото.

Това са нещата, за които всички си мислим – свързване с природата, лек и спокоен начин на живот, да се храним само с това, от което наистина се нуждаем, да поставяме на първо мястото Здравето, Щастието и Любовта, а чак след това работа, пари, задължения. Все си повтаряме, че те са най-важните, че „живеем един живот”, а така и не го правим наистина. Не изживяваме Живота така, както трябва. До момента, в който не се случи нещо, което да ни накара да го осъзнаем.

ил.2.семействоЗа Ади и Милен, и тяхното семейство, това е диагнозата „рак”. Единственото, за което казват, че съжаляват е, че не са се научили да се радват на Живота си по-рано. Примерът им е уникален, защото в момент на трудност те се придържат към принципите и убежденията си, към ценностите си и това се оказва решаващо, буквално животоспасяващо.

Това не е книга за гладолечение. Не е книга за болести. Не е книга със стриктни рецепти, билки, медитация и пр. Това е книга за Живота. Това е книга за историята на двама души, които се спасяват – буквално и преносно. Те побеждават рака и така променят Живота си.

Преди всичко това е история за Любовта. За една силна, решителна, енергична, несломима Любов. С пълната дефиниция на брачната клетва „в болест и здраве”, защото всички я полагат, но малко са готови да я следват наистина.

Ако погледнем малко по-отвисоко, извън контекста, това е романтична история. История на една съвременна приказка, в която принцът и принцесата ЗАЕДНО побеждават злата магьосница, превъплътила се в най-страшната болест – рак.

Прочетете „Непрочетена книга за здравето” и/или разгледайте блога и фейсбук страницата им „Удоволствието да бъдем здрави”. Заслужава си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

407353049_746903160791827_1833475990585050969_n

Паулу Коелю се завръща с магична история за лъка и живота

Новата му книга излиза днес „Стрелецът“ предлага сюжет от онези, с които бразилският писател натрупа …