Начало / Любопитно / „Чарли и Шоколадовата фабрика” първоначално е антирасистки роман

„Чарли и Шоколадовата фабрика” първоначално е антирасистки роман

ил.1.чарлиРанна чернова на Роалд Дал представя Чарли като чернокожо момче, което попада в шоколадова форма за отливки с човешки размери. Това според изследователи е метафора за задушеното от предразсъдъци общество на XX в.

Вдовицата на Дал говори пред „Радио БиБиСи 4” как съпругът ѝ искал героят Чарли наистина да бъде чернокожо момченце. Според биографа на Роалд, Доналд Стърок, издателят му отхвърлил първоначалната идея.

Сега Катрин Кейсър, професор по английски език в Университета в Южна Каролина, разказва пред „Ню Йорк Таймс” за първоначалния ръкопис на Роалд Дал. В него присъстват вълшебната шоколадова фабрика, собственост на Уили Уонка и децата със златни билети. Но Огъстъс Глуп се казва Огъстъс Потъл и има още две други деца, а Чарли, който в тази версия е цветнокож, е придружен във фабриката от двамата си шантави родители.

„Мисля, че формата за отливки е метафора за расистките стереотипи”, казва Кейсър. „В началото на XX в. маркетингът около шоколадовата индустрия, както в САЩ, така и във Великобритания, е тясно свързан с империалистически фантазии и асоцира цвета на кожата с цвета на шоколада. В една аглийска реклама е представено цветнокожо дете, което държи кафяв шоколад и го подава на белите деца”.

„Затова мисля, че това е характерна метафора за това време, да се създаде образ на цветнокожо дете, което е приклещено в такава отливка, от която се създават само еднакви „продукти”. След като издателят му се възпротивява на тази идея, Дал се съсредоточава върху образа на Умпа-Лумпите. Първоначално той ги замисля като племе от африкански пигмеи, подхранвайки обвиненията срещу себе си в расизъм и колониализъм. След това, в следващи издания, ги преобразува в същества със златисто кестеняви коси и млечнобяла кожа.

Чарли и шоколадовата фабрика” излиза за първи път през 1964 г. и оттогава насам са продадени 20 млн. екземпляра от книгата по целия свят.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230517-WA0006

1 юни в детска стая „Хеликон“

И да не ни се вярва, юни месец дойде, по-точно втурна се презглава, както само децата …