Начало / Свят / Дулите – помощници при „израждането” на книгата ти

Дулите – помощници при „израждането” на книгата ти

„Съществуват ли дулиил.1.дула на книгата?” пита един писател. „Искам такава!”
Дулите на книгата са истински − както знаем, където има търсене, има предлагане. Какво представляват дулите? Дула (жена, която служи) е специално обучен придружител, който предлага различни видове подкрепа и облекчение без медикаменти на раждаща жена. В България дори си имаме Асоциация на българските дули. Напоследък по света дулите се използват не само при бременни, а помагат и на вдовици, хора в развод, при аборт и пр. А вече явно и при писане на книга.
Те се различават от редактори и литературни агенти, като предлагат по-скоро обучителни услуги или както се нарича вече – коучинг. Насреща са да спасяват млади притеснителни автори, които не могат да се справят с издаването на книгата си. Ариан Конрад се определя като „консултант и инструктор по редактиране, накратко дула”. А услугите, които извършва нарича „израждане на книгата”.
„Отделям време да те опозная, да се запозная с проекта ти, с гласа ти. Слушам и се съсредоточавам надълбоко. Да посветиш идеите и времето си в писане може да бъде плашещо. Затова съм тук да те спася.” пише Ариан в сайта си.
Според Али Лоурънс, редактор,  треньор по писане и дула на книгата, услугата включва: „Разговор с клиентите, когато са най-уязвими, когато имат нужда от направляване, от подкрепа, от окуражаване, от това някой да им покаже, че властта е само в тях и да им помогне да постигнат целите си”. Тя казва също, че не е издател, не е литературен агент, а партньор на автора.
А Бетани Биймс предлага услигите си като дула, както при писане на книга, така и при раждане: „Мога да помогна с почти всичко, от редактиране и коригиране до дизайн на корицата и графично оформление на книгата”. Накратко една дула на книгите може да е всичко, което се нуждаете да бъде.
Освен леко объркваща, тази нашумяла в Обединеното кралство професия може да бъде и скъпичка. Биймс споделя ценоразпис на сайта си, като цените само за дизайн на корица са около 400 долара, а за пълно обслужване – 1000 долара. Лоурънс пък предлага месечни планове, чиито цени варират между 400 и 600 долара. А редакторските ѝ услуги струват приблизително 40 долара на час.
Явно дулите на книгата са в период на фертилитет, тъй като се размножават бързо на Запад. Може би скоро ще очакваме новата услуга и у нас.

Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”   

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …