Начало / Класации / „Ню Йорк Таймс“ препоръчва 3 книги за Северна Корея, заради заплахата от ядрена война

„Ню Йорк Таймс“ препоръчва 3 книги за Северна Корея, заради заплахата от ядрена война

Северна Корея се доближава до държавата, описана от Оруел – тоталитарно управление под ръководството на Ким Чен Ун, което забранява достъп до интернет на гражданите си и контролира радиостанциите и вестниците, изпълвайки ги с пропаганда. Най-минималният знак на несъгласие може да те отведе в концентрационен лагер, както се видя от случая с Ото Уарбър, американски студент, държан в Северна Корея 17 месеца, след като е обвинен в опит да открадне пропаганден плакат. Той се прибира в Съединените щати през юни тази година в кома, „неспособен да говори, да вижда и реагира на словесни команди“, коментират родителите му. Едва 22-годишен, скоро след това, Ото умира. 

Напоследък напрежението между двете страни се засили, президентът Тръмп обеща „огън и ярост“, ако Северна Корея реши да атакува САЩ. Две от книгите, които „Ню Йорк Таймс“ препоръчва, са за режима и живота в Северна Корея под управлението на Ким Чен Ун, а третата съдържа предложения как да се излезе от тази ситуация по-най дипломатичен начин.

16newsbooknk3-master180UNDER THE LOVING CARE OF THE FATHERLY LEADER“ – Bradley K. Martin

 Династията Ким започва през 1948 г. с управлението на Ким Ир Сен. Той е наследен от своя син Ким Чен Ир, той управлява до смъртта си през 2011 г., тогава начело застава неговият син Чен Ун. Авторът работи върху тази книга 25 години, като се позовава на исторически извори от Русия и Китай,  и на интервюта с дезертьори от Северна Корея, които правят портрет на бащата и дядото на Ким Чен Ун. Ким Ир Сен се е борил срещу японската окупация през 30-те години на миналия век и когато дошъл на власт, създал култ към собствената си личност, превръщайки се в божество. Станал водещият писател, дизайнер, философ и треньор по пинг-понг в страната. Севернокорейците празнували рождения ден на Ким вместо Коледа и той разнасял подаръци за децата навсякъде, като същински Дядо Коледа. Много от тях наистина го почитали, но Мартин твърди, че подкрепата е намаляла след смъртта му през 1994 г. В интервютата си авторът на книгата разбира, че някои севернокорейци приветстват идеята за война. Според един дезертьор, хората там смятат, че или ще умрат от глад или във война. Те предпочитали да умрат в ядрена война.

16newsbooknk1-master180„THE AQUARIUMS OF PYONGYANG“ Kang Chol-hwan and Pierre Rigoulot

В този мемоар, един от авторите – Кан, споделя за 10-те години, прекарани в трудов лагер. През 1977 г., когато е бил на девет, цялото му семейство е взето на прицел заради контрареволюционните действия на неговия дядо. Докато изненадващо не били освободени през 1987 г., те живеели в много тежки условия – редовни побои, мизерни условия и диета, която ги принуждава да ядат саламандри и плъхове. През гледната точка на Кан ще видите какво означава думата „превъзпитание“ наистина – доказателство, че бруталните репресии продължават.

„NUCLEAR NORTH KOREA“ – Victor Cha and David Kang16newsbooknk2-master180

Тази книга е представена като дебат между двама автори за политиката на САЩ към Пхенян. Канг – директор на Института за корейски изследвания от Университета в Южна Калифорния, смята, че Северна Корея едва ли ще атакува южния си съсед или някой друг. Виктор Ча – професор в Джорджтаун, който ръководи азиатската политика в Белия дом, има по-тревожен поглед. Той намира Северна Корея за ненадеждна и непредвидима. Двамата преценяват плюсовете и минусите на изолацията срещу това, да си част от режима. Техният принос трябва да се вземе предвид при обсъждане на евентуална ядрена заплаха.

Превод: Димитър Димитров -„Хеликон-Витоша“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

MV5BODYzMmYxZjQtMmQ4OS00MjhlLWIyMTctMzI4ODE1ODE5YzgzXkEyXkFqcGdeQXVyNDkzNTM2ODg@._V1_

Бившият прокурор Джеймс Коми: Ето начин да се изправя срещу най-безскрупулните хора в света

Директорът на ФБР, уволнен от Доналд Тръмп, говори за паралелите между бившия президент и босовете …