Начало / Любопитно / Топ 10 вълнуващи обрата в литературата

Топ 10 вълнуващи обрата в литературата

Думата „обрат” притежава странна сила, особено при феновете на криминални сюжети. Издателите го знаят много добре, затова често я използват и обикновено обещанието за обрат е лъжливо и преувеличено. Но има обрати, които остават ненадминати. Например краят на „Убийство в Ориент експрес” от Агата Кристи. Колкото и изобретателен и нетрадиционен да е този случай, той не е завършекът на книгата.
А какъв е истинският обрат? Трябва да е събитие, което преобръща или отрича градените през целия сюжет представи. Малко е сложно да се опишат без спойлери, но ви предлагаме десет добри примера за гениален обрат в сюжета:
ил.1.филм1)    „Пазачът на сестра ми” от Джоди Пико
Заплетена драма за момиченце, което съди родителите си, за да може да си извоюва правото да откаже животоспасяваща операция. Хубавото в обрата е, че каквото и да стане, толкова харесвате цялото семейство, че нито се надявате тя да спечели, нито да изгуби. А когато краят идва, разбирате че през цялото време е имало сигнали за развръзката.
2)    „Ребека” от Дафне дю Морие
Психологически роман, който представя историята на току-що омъжена влюбена жена, която открива, че съпругът ѝ, свекърва ѝ и персоналът им са все още обсебени от първата му жена. Обратът извърта смисъла на всичко дотогава, за да ви доведе до неочакван край.
ил.2.джейн еър3)    „Джейн Еър” от Шарлот Бронте
Не всички невероятни обрати трябва да са в края. В този класически роман има обрат по средата на действията, благодарение на който произведението се издига до ново ниво на страст в класиката.
4)    „Преди да заспя” от Стивън Уотсън
Неповторим роман за жена, която губи паметта си всяка нощ, докато спи. През цялата история авторът ни навежда на мисълта, че има две възможни причина за това, само за да ни покаже трета накрая.
ил.3.кевин5)    „Трябва да поговорим за Кевин” от Лионел Шривър
Обратът тук е свързан със стрелба в училище и много сложната връзка между майка и момчето ѝ. Наистина е неочакван и ще ви спре дъха.
6)    „Невинна кръв” от П.Д.Джеймс
По средата на историята за младо момиче, което се опитва да открие биологичните си родители, се случва такъв обрат, че ти идва да хванеш първия непознат по улицата около себе си и да го накараш да прочете книгата.
ил.4.злокобен остров7)    „Злокобен остров” от Денис Лихейн
Романът разказва за щатски федерален служител, приклещен на остров, опитвайки се да разкрие поредица от убийства в санаториум. Обратът в края на книгата е толкова смел и прецизен, че изобщо не бихте могли да го очаквате.
8)    „Не казвай сбогом” от Джилиан Флин
Този брилянтен трилър съдържа мета-обрат, обогатен и нагласен сякаш от главния герой, а не от авторката. Отново в средата, не в края на произведението, обратът е планиран изключително подробно.
9)    „Потайният дом на смъртта” от Рут Рендъл
Вдъхновяващ трилър, в който обратът е при самия убиец. За да разберете какво имам предвид, трябва да го прочетете и да се убедите колко прецизно сте били подвеждани през цялото време, докато четете.
10)    „Зад затворените врати” от Б. А. Парис
Не зная дали всички читатели биха разпознали това като произведение, базирано на обрат, но е такова. То обръща всичките ни очаквания за целия жанр „трилър”. Романът започва с образа на едно семейство, в което съпругата е малко напрегната от поведението на мъжа си… Той малтретира ли я или тя има някаква тайна, какво би могло да се случва? Книгата е интересна от самото начало, но няколко глави по-късно се случва такъв обрат, че разтърсва представите ви за целия жанр.

 

Превод от в-к „Гардиън“ Кристина Цонева

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …