Начало / Автори / Рут Уеър – съвременната Агата Кристи

Рут Уеър – съвременната Агата Кристи

Кристина Цонева

First-Look-In-A-Dark-Dark-WoodРут Уеър е автор на психотрилърите „В тъмната гора” и „Жената от каюта 10”. Тя е на 40 години, израснала в Съсекс, Англия. Завършва университета „Манчестър”, след което за кратко живее в Париж, а в момента в – северен Лондон. Дебютният ѝ роман веднага става бестселър. Той не слиза от класациите на „Съндей Таймс” и „Ню Йорк Таймс”. А втората ѝ книга, година след издаването, също не отпада от класацията на „Ню Йорк Таймс” – 28 седмици поред.
Рут винаги е мечтала да се занимава с писане, но това не е първоначалната ѝ професия. Тя работи като сервитьорка, след това като книжар, учител по английски език и, преди да се отдаде окончателно на писането, като асистент връзки с медиите в издателство. Текстове ѝ са сравнявани основно с творчеството на Агата Кристи, но и с работата на Алфред Хичкок. Героите ѝ са поставени в затворени места, от които не могат да се измъкнат – вила в гората и круизен кораб, като авторката акцентира върху клаустрофобичните ситуации, скритите тайни и психологическите моменти.
ил.1.корицаДебютният ѝ роман „В тъмната гора” от ИК „Хермес” с преводач Гриша Атанасов, представя историята на Нора, която не е виждала най-добрата си приятелка от гимназията Клеър, повече от десет години. Клеър я кани на моминското си парти в стъклена къща в гората. Мястото е странно, компанията скучна… С падането на нощта обстановката става напрегната и зловеща, моминското парти завършва трагично…
ил.2.корица2Вторият ѝ роман, все още неиздаван на български език, разказва за журналистката Ло Блейлок, поканена на луксозен круизен кораб, да опише пътешествието. Всичко е подбрано, изискано, хората са приятни, събиранията интересни. Докато една вечер Ло не става свидел на брутално убийство – жена е изхвърлена зад борда. Героинята обяснява какво е видяла, но след проверка на пътниците става ясно, че никой не липсва и круизът продължава по план…
Актрисата Рийз Уидърспун, запален почитател на трилъри, включва „Жената от каюта 10” в литературния си клуб. Както можете да предполижите, това носи още по-голяма популярност на книгата.
Самата Уеър се определя като голям страхливец. Казва, че не обича да чете страшни книги, те много я плашат. Избягва също да стои сама вкъщи вечер по тъмно, със спуснати завеси. А смразяващите моменти в нейните произведения обляга на личните си фобии. Последната книга, която наистина я е изплашила като читател, е „Свърталище на духове” от Шърли Джаксън.
Като писател се стреми както към трилъри, така и към мистерия. Въпреки че често е сравнявана с книгите на Агата Кристи, особено с „Девет малки негърчета” и „Смърт край Нил”, тя казва, че похватът ѝ на писане е повлиян основно от Джилиън Флин в „Не казвай сбогом”. Докато Агата Кристи изпипва основно историята зад самите убийства, Флин залага на емоцията, която героят му Ник изпитва, докато е заподозрян. Това иска да пресъздаде и Рут в романите си. Казва, че прилики с Агата Кристи е открила едва когато книгата ѝ била завършена и я е прочела като читател. Явно са били несъзнателно постигнати. Влияе се също от Дороти Л. Сейърс.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

First-Look-In-A-Dark-Dark-Wood

Любимите книги на Рут Уеър

Рут Уеър е автор на психотрилърите „В тъмната гора” и „Жената в каюта 10”. И …