Начало / Автори / Рут Уеър – съвременната Агата Кристи

Рут Уеър – съвременната Агата Кристи

Кристина Цонева

First-Look-In-A-Dark-Dark-WoodРут Уеър е автор на психотрилърите „В тъмната гора” и „Жената от каюта 10”. Тя е на 40 години, израснала в Съсекс, Англия. Завършва университета „Манчестър”, след което за кратко живее в Париж, а в момента в – северен Лондон. Дебютният ѝ роман веднага става бестселър. Той не слиза от класациите на „Съндей Таймс” и „Ню Йорк Таймс”. А втората ѝ книга, година след издаването, също не отпада от класацията на „Ню Йорк Таймс” – 28 седмици поред.
Рут винаги е мечтала да се занимава с писане, но това не е първоначалната ѝ професия. Тя работи като сервитьорка, след това като книжар, учител по английски език и, преди да се отдаде окончателно на писането, като асистент връзки с медиите в издателство. Текстове ѝ са сравнявани основно с творчеството на Агата Кристи, но и с работата на Алфред Хичкок. Героите ѝ са поставени в затворени места, от които не могат да се измъкнат – вила в гората и круизен кораб, като авторката акцентира върху клаустрофобичните ситуации, скритите тайни и психологическите моменти.
ил.1.корицаДебютният ѝ роман „В тъмната гора” от ИК „Хермес” с преводач Гриша Атанасов, представя историята на Нора, която не е виждала най-добрата си приятелка от гимназията Клеър, повече от десет години. Клеър я кани на моминското си парти в стъклена къща в гората. Мястото е странно, компанията скучна… С падането на нощта обстановката става напрегната и зловеща, моминското парти завършва трагично…
ил.2.корица2Вторият ѝ роман, все още неиздаван на български език, разказва за журналистката Ло Блейлок, поканена на луксозен круизен кораб, да опише пътешествието. Всичко е подбрано, изискано, хората са приятни, събиранията интересни. Докато една вечер Ло не става свидел на брутално убийство – жена е изхвърлена зад борда. Героинята обяснява какво е видяла, но след проверка на пътниците става ясно, че никой не липсва и круизът продължава по план…
Актрисата Рийз Уидърспун, запален почитател на трилъри, включва „Жената от каюта 10” в литературния си клуб. Както можете да предполижите, това носи още по-голяма популярност на книгата.
Самата Уеър се определя като голям страхливец. Казва, че не обича да чете страшни книги, те много я плашат. Избягва също да стои сама вкъщи вечер по тъмно, със спуснати завеси. А смразяващите моменти в нейните произведения обляга на личните си фобии. Последната книга, която наистина я е изплашила като читател, е „Свърталище на духове” от Шърли Джаксън.
Като писател се стреми както към трилъри, така и към мистерия. Въпреки че често е сравнявана с книгите на Агата Кристи, особено с „Девет малки негърчета” и „Смърт край Нил”, тя казва, че похватът ѝ на писане е повлиян основно от Джилиън Флин в „Не казвай сбогом”. Докато Агата Кристи изпипва основно историята зад самите убийства, Флин залага на емоцията, която героят му Ник изпитва, докато е заподозрян. Това иска да пресъздаде и Рут в романите си. Казва, че прилики с Агата Кристи е открила едва когато книгата ѝ била завършена и я е прочела като читател. Явно са били несъзнателно постигнати. Влияе се също от Дороти Л. Сейърс.

Прочетете още

kenneth-branagh-sets-impressive-cast-for-his-supernatural-thriller-project-a-haunting-in-venice

Кенет Брана отново ще разплита мистериите на Агата Кристи

Ролята на Еркюл Поаро му пасна Брана режисира дотук два филма по творби на славната …