На фокус
Начало / Свят / Самюъл Бекет и Вацлав Хавел си посветили пиеси

Самюъл Бекет и Вацлав Хавел си посветили пиеси

Вацлав Хавел – един от най-големи чешки драматурзи, почина в съня си  на 18 декември на 75-годишна възраст. Хавел е известен и като един от най-ревностните борци срещу тоталитарните режими. Той е човекът, откъснал страната си от контрола на СССР. Авторитетният британски всекидневник „Гардиън” отдава дължимото към бившия президент на Чехия, като припомня една интересна подробност – отношенията му със Самюъл Бекет.

През 1982 г. ирландският драматург  посветил новата си пиеса – „Катастрофа”, именно на Вацлав Хавел, който по това време бил хвърлен зад решетките. Като политически затворник в родината си, той излежавал 4,6-годишна присъда за „подривна дейност”. Бекет бил помолен да напише „Катастрофа” от Асоциацията за защита на артистите, която организирала нощ на солидарност в чест на Хавел същото лято. Макар никога да не бил срещал чеха, нобеловият лауреат за 1969 г.  бил наясно с гоненията на творците в Източна Европа. Това го тревожело, а особено шокиран бил, когато научил, че забранили на Хавел да пише в килията си.

Трогнат от жеста, Вацлав Хавел, който бил освободен на следващата година, също посветил пиеса на Бекет – „Грешка”.

„Фактът, че Самюъл Бекет се показа в тази светлина, ме трогна. Той е бащата на модерния театър, който живее някъде в небесата, изолиран от всички неправди, които се случват долу”, казва тогава чехът. Двете пиеси се играят една след друга през 1983 г. в Стокхолм, а са публикувани за първи път от списание „Индекс на цензурата” през 1984 г. През 2009 г. също се играят, само че в Лондон.

Приятелят на Хавел, Франтишек Януш, го накарал да започне да пише веднага, след като излиза от затвора. Януш е учен, занимавал се с ядрена физика, на когото е обещано политическо убежище в Швеция още през 1974 г. Той е и основателят на прочутата „Харта 77”. „Ще е фантастично всички да разберат, че след като си свободен, пак си същият” – това казал Януш на Хавел.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ClassicLitAug3

12 световни автори за препрочитане

Книгите им лъхат на истинска литература Новите заглавия са хубаво нещо, но при тях винаги …