Начало / Свят / Самюъл Бекет и Вацлав Хавел си посветили пиеси

Самюъл Бекет и Вацлав Хавел си посветили пиеси

Вацлав Хавел – един от най-големи чешки драматурзи, почина в съня си  на 18 декември на 75-годишна възраст. Хавел е известен и като един от най-ревностните борци срещу тоталитарните режими. Той е човекът, откъснал страната си от контрола на СССР. Авторитетният британски всекидневник „Гардиън” отдава дължимото към бившия президент на Чехия, като припомня една интересна подробност – отношенията му със Самюъл Бекет.

През 1982 г. ирландският драматург  посветил новата си пиеса – „Катастрофа”, именно на Вацлав Хавел, който по това време бил хвърлен зад решетките. Като политически затворник в родината си, той излежавал 4,6-годишна присъда за „подривна дейност”. Бекет бил помолен да напише „Катастрофа” от Асоциацията за защита на артистите, която организирала нощ на солидарност в чест на Хавел същото лято. Макар никога да не бил срещал чеха, нобеловият лауреат за 1969 г.  бил наясно с гоненията на творците в Източна Европа. Това го тревожело, а особено шокиран бил, когато научил, че забранили на Хавел да пише в килията си.

Трогнат от жеста, Вацлав Хавел, който бил освободен на следващата година, също посветил пиеса на Бекет – „Грешка”.

„Фактът, че Самюъл Бекет се показа в тази светлина, ме трогна. Той е бащата на модерния театър, който живее някъде в небесата, изолиран от всички неправди, които се случват долу”, казва тогава чехът. Двете пиеси се играят една след друга през 1983 г. в Стокхолм, а са публикувани за първи път от списание „Индекс на цензурата” през 1984 г. През 2009 г. също се играят, само че в Лондон.

Приятелят на Хавел, Франтишек Януш, го накарал да започне да пише веднага, след като излиза от затвора. Януш е учен, занимавал се с ядрена физика, на когото е обещано политическо убежище в Швеция още през 1974 г. Той е и основателят на прочутата „Харта 77”. „Ще е фантастично всички да разберат, че след като си свободен, пак си същият” – това казал Януш на Хавел.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …