Начало / Свят / Мултимилионната индустрия с марката „Шерлок Холмс” продължава

Мултимилионната индустрия с марката „Шерлок Холмс” продължава

„Първо, хората го харесват, защото си пада единак. Всичките интерпретации през годините, те го направиха още по-мистериозен. Той не е даден образ. Все още е непознат. Шерлок е като Доктор Ху – има нещо магическо в него и хората не знаят какво е то. Холмс е нещо повече от измислен персонаж. Той е част от историята на Лондон”, казва телевизионният продуцент Алън Йентоб, който ще прави телевизионна драма за известния детектив, която ще се излъчи по „Би Би Си”. Новата „роля”, в която е вкаран отново героят на Конан Дойл, дава основание на редакторите на „Индипендънт” да направят извода, че Холмс продължава да е в основата на един преуспяващ бизнес.

Шерлок Холмс може да е започнал като детектив във Викторианската епоха, но в началото на 2012 г., той вече е суперзвезда. Кратките разкази на сър Артър Конан Дойл в края на ХІХ век са се превърнали в мултимилионна индустрия. Шерлок се е появявал много пъти на екран, като най-популярна е холивудската продукция „Шерлок Холмс” (2009 г.) и втората част – „Шерлок Холмс: Игра на сенки”, която е в кината от скоро.

Книгите за Шерлок Холмс продължават да имат успех. „Домът на коприната” от Антъни Хоровиц заема челните места на класациите по продажби. Други интерпретации от по-различна гледна точка са „Аферата Холмс” от Греъм Мур и „Проучване за Шерлок” – кратки истории, сред авторите на които са Лий Чайлд и Нийл Геймън. Поредицата на Анди Лейн за младия Шерлок има печалба от над 200 000 паунда само за 2011 г.
Хотелите също намират начин да печелят от героя на Дойл. В „Лангхам”, Лондон, за 595 паунда е една нощувка  в стая, каквато е обитавал писателят, както и закуска за двама и тур „Шерлок Холмс”. В заведение на „Бейкър Стрийт” пък предлагат кифла и следобеден чай „Шерлок”.

От компанията „Разходки в Лондон”, която предлага обиколка в стил „Шерлок Холмс”, споделят че броят на желаещите се е вдигнал със 100% спрямо миналата година. „Мисля, че в момента още повече хора идват заради филма. Шерлок Холмс е едно от най-известни имена, с които е свързван Лондон. Наравно е с Уилям Шекспир, Джак Изкормвача и кралица Виктория”, казва Дейвид Тъкър – ръководител във фирмата.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …