Начало / България / Скандално сиропиталище в САЩ предлагало деца като коледни подаръци

Скандално сиропиталище в САЩ предлагало деца като коледни подаръци

208129_bИсторията е писана по истински случай и скоростно влезе в класацията на Амазон за най-продавани книги. Лиса Уингейт сблъсква съдбите на две семейства от две епохи – на Рил Фос, която през 40-те години на миналия век е отвлечена заедно с брат си и сестра си и отведена в сиропиталище. И на богатата Ейвъри Стафорд, която в днешни дни открива, че произходът й е съвсем различен от това, което е мислела цял живот.

В средата на 20-и век обществото е шокирано от истината за Джорджия Тан – собственик на мемфиския клон на Общество за отглеждане за деца. Десетилетия наред Тан е уважавана с начина, по който намира дом за сираците в сиропиталището. Докато не се разкрива, че стотици от тези деца не са сираци, а са отвлечени от родителите си по един или друг начин. Впоследствие биват продавани на заможни и известни осиновители. Всичко се случва пред очите на хората – във вестниците има обяви със снимки на деца и текстове като: „Те биха искали да са твоя коледен подарък“ или „Твое, стига да го поискаш“. Самата Джорджия Тан е уважавана и подкрепяна от обществото и властите.

Много от продадените „сираци“ нямат представа за произхода си – досиетата им са подменени. Останалото е отворено едва през 1995 г.

Преди да станем твои“ (изд. „Бард“) проследява точно такава лична история.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!