Начало / България / Скандално сиропиталище в САЩ предлагало деца като коледни подаръци

Скандално сиропиталище в САЩ предлагало деца като коледни подаръци

208129_bИсторията е писана по истински случай и скоростно влезе в класацията на Амазон за най-продавани книги. Лиса Уингейт сблъсква съдбите на две семейства от две епохи – на Рил Фос, която през 40-те години на миналия век е отвлечена заедно с брат си и сестра си и отведена в сиропиталище. И на богатата Ейвъри Стафорд, която в днешни дни открива, че произходът й е съвсем различен от това, което е мислела цял живот.

В средата на 20-и век обществото е шокирано от истината за Джорджия Тан – собственик на мемфиския клон на Общество за отглеждане за деца. Десетилетия наред Тан е уважавана с начина, по който намира дом за сираците в сиропиталището. Докато не се разкрива, че стотици от тези деца не са сираци, а са отвлечени от родителите си по един или друг начин. Впоследствие биват продавани на заможни и известни осиновители. Всичко се случва пред очите на хората – във вестниците има обяви със снимки на деца и текстове като: „Те биха искали да са твоя коледен подарък“ или „Твое, стига да го поискаш“. Самата Джорджия Тан е уважавана и подкрепяна от обществото и властите.

Много от продадените „сираци“ нямат представа за произхода си – досиетата им са подменени. Останалото е отворено едва през 1995 г.

Преди да станем твои“ (изд. „Бард“) проследява точно такава лична история.