Начало / България / Георги Първанов пише мемоари и създава библиотека

Георги Първанов пише мемоари и създава библиотека

georgi-pyrvanovГеорги Първанов в края на юни отпразнува своя 60-годишен юбилей в тесен семеен кръг. За рождения си ден президентът с два мандата, записал в биографията си лидерството на две партии – БСП и АБВ, си пожелал скоро да се хвали със своя библиотека, съобщава агенция ПИК.

През януари държавникът официално слезе от политическата сцена, но продължавал горещо да се вълнува и ядосва за всички теми. Неоспорим факт е, че сега имал повече свободно време, което прекарвал или с двамата си внуци, или пишейки. Бившият държавен глава наскоро усетил, че е моментът да издаде мемоари, в които щял подробно да опише 27-те си години в политиката. В книгата Първанов за пръв път щял да включи и част от тайните си разговори с първите мъже и жени в света, сред които Владимир Путин и Джордж Буш.

По време на срещите им през годините бившият лидер на АБВ водел скришни записки върху менютата от ресторантите, в които обядвали или вечеряли. Мемоарите, които още нямали заглавие, щели да съдържат и много от личните му спомени. Как да кръсти книгата, Георги щял да се посъветва със своята съпруга Зорка и двамата си синове, които експрезидентът твърди, че го познавали най-дълбоко. Като историк, Първанов разполагал с изключително богат архив от документи, свързани с българската история. Само по темата за Либия имал над 25 хиляди страници автентични книжа.

Всички тях в навечерието на 60-ата си годишнина политикът си пожелал скоро да може да изложи в своята мечтана библиотека. Идеята да вдигне книгохранилище го обзела още преди години, когато пътувал с делегация до САЩ и видял тамошните литературни храмове. В момента Първанов  бил възложил тежката задача да селектират и обработят негови над 10 хиляди тома на екип от историци и архивисти. Когато процесът започнел да наближава финала си, той щял да се впусне в търсене на подходящо помещение. В него, освен книгите, Първанов искал да изложи и личната си музейна сбирка.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …