Начало / България / Георги Първанов пише мемоари и създава библиотека

Георги Първанов пише мемоари и създава библиотека

georgi-pyrvanovГеорги Първанов в края на юни отпразнува своя 60-годишен юбилей в тесен семеен кръг. За рождения си ден президентът с два мандата, записал в биографията си лидерството на две партии – БСП и АБВ, си пожелал скоро да се хвали със своя библиотека, съобщава агенция ПИК.

През януари държавникът официално слезе от политическата сцена, но продължавал горещо да се вълнува и ядосва за всички теми. Неоспорим факт е, че сега имал повече свободно време, което прекарвал или с двамата си внуци, или пишейки. Бившият държавен глава наскоро усетил, че е моментът да издаде мемоари, в които щял подробно да опише 27-те си години в политиката. В книгата Първанов за пръв път щял да включи и част от тайните си разговори с първите мъже и жени в света, сред които Владимир Путин и Джордж Буш.

По време на срещите им през годините бившият лидер на АБВ водел скришни записки върху менютата от ресторантите, в които обядвали или вечеряли. Мемоарите, които още нямали заглавие, щели да съдържат и много от личните му спомени. Как да кръсти книгата, Георги щял да се посъветва със своята съпруга Зорка и двамата си синове, които експрезидентът твърди, че го познавали най-дълбоко. Като историк, Първанов разполагал с изключително богат архив от документи, свързани с българската история. Само по темата за Либия имал над 25 хиляди страници автентични книжа.

Всички тях в навечерието на 60-ата си годишнина политикът си пожелал скоро да може да изложи в своята мечтана библиотека. Идеята да вдигне книгохранилище го обзела още преди години, когато пътувал с делегация до САЩ и видял тамошните литературни храмове. В момента Първанов  бил възложил тежката задача да селектират и обработят негови над 10 хиляди тома на екип от историци и архивисти. Когато процесът започнел да наближава финала си, той щял да се впусне в търсене на подходящо помещение. В него, освен книгите, Първанов искал да изложи и личната си музейна сбирка.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …