Начало / Критика / Около света за 80 мъже (без да броим съпрузите)

Около света за 80 мъже (без да броим съпрузите)

Юлия ПЕТКОВА

Cover-Pyrviyat-den-ot-ostatyka-ot-jivota-miИзобщо не става дума за разюздана книга, ознаменуваща поредната сексуална революция. „Около света за 80 мъже” е блогът на Камий, млада жена, която отчаяно се опитва да се отърси от комплекса на дебеланата в компанията. А книгата се казва „Първият ден от остатъка от живота ми”.

На борда на круизния кораб „Феличита” Камий среща Ан и Мари – две самотни жени, едната от които може да ù бъде сестра, а другата майка. Трите се сприятеляват толкова бързо и естествено, че скоро започват да се питат какво ще правят, „когато всичко свърши”.

Докато се бори с угризението, че е зарязала съпруга си на рождения му ден, Мари се запознава с Лоик – ексцентричен вдовец, споделящ любовта ù към Жан-Жак Голдман. Шейсетгодишната Ан също дири лек за разбитото си сърце, след като мъжът, с когото са били неразделни, я изоставя „позорно”.

Корабът се казва „Феличита”, не защото пътниците търсят щастие, а защото целта на круиза е „човек да намери себе си”. Онзи, който дръзне да наруши желязното правило и встъпи в интимност по време на пътуването, бива свален. А както знаем, всички се нуждаем от любов. (Най-отчаяно от любов се нуждаят онези, които се стремят да докажат на целия свят, че няма любов, че никога не е съществувала и че те самите не се нуждаят от нея.)

Диалозите са закачливи, флиртовете – непредвидими, а текстовете на песните, които Ани и Лоик си разменят, ще ви принудят веднага да си пуснете Жан-Жак Голдман. В крайна сметка животът може да започне и на 40 години. А защо да не започне на 60?

Виржини Грималди без съмнение е вложила нещо от себе си в образа на Камий, тъй като самата тя е известен блогър. Твърди, че не прави разлика между средствата за себеизразяване – блог, роман или есе. (Блогът ù не се казва „Около света за 80 мъже”, но носи не по-малко игривото заглавие „Жена, сладка жена”.) Автор е на два хумористични романа в сътрудничество с други писателки и на три самостоятелни романа.

Слава ù носи „Първият ден от остатъка от живота ми”. Една книга за полетите на духа и за риска да се влюбиш, даже когато хоризонтът на бъдещето ти се струва отеснял. Да не забравяме, че любовта по правило идва неканена. И отказва да си тръгне, стига само да повярваме в нея.